Belföld

Óvatosan fogalmazott Magyarországról Thomas Melia

Független bíróságot, virágzó sajtót és éber civil társadalmat remél az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára, aki csütörtökön reggel a Kossuth rádióban adott interjút.

Amerika elismeri, hogy a magyar kormány reagált bizonyos aggályokra és tudja azt is, hogy változások történtek az ügyekben – mondta Melia. Reményét fejezte ki, hogy a magyar rendszerben lévő fékek és egyensúlyok biztosítják az átláthatóságot és elszámoltathatóságot.

A kormánnyal folytatott tárgyalások nyomán elmondta, egyeztetnek a civilek ügyében, aggódnak amiatt, hogy ellenőrzést tartottak a norvég alapból részesülő civilszervezeteknél. Azt mondta, remélik, hogy ez nem jelenti azt, hogy szigorítás lesz a civilszervezetek külföldi finanszírozásában.

Szó esett az európai választásokról is, aminek kapcsán a helyettes államtitkár elmondta, aggódnak a szélsőségek megerősödése miatt, de némi megelégedésre ad okot, hogy a radikálisok nem tudtak önálló frakciót alapítani az Európai Parlamentben. Szerinte az európai kormányoknak azért kell dolgozni, hogy minél több ember jusson hozzá a modern gazdaság közös forrásaihoz és integrálják a bevándorló közösségeket.

Reméljük, most már Deutsch Tamásnak is megvan, hogy ki a … csoda az a Thomas Melia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik