Belföld

Magyarország kicsúszhat a konszolidált demokráciák közül

Hat éve folyamatosan romlik Magyarország besorolása a Freedom House országjelentéseiben, lassan a konszolidált demokráciák csoportjából is kieshetünk – derül ki a szervezet idei tanulmányából.

A posztkommunista országok demokratizálása nem visszafordíthatatlan folyamat – állapítja meg hazánk kapcsán a Freedom House jelentése. A vizsgálatban a közép-európai, balkáni és posztszovjet országokban néztek utána, hogyan alakul a demokrácia helyzete.

Hazánk 2,96 pontot kapott, a pontozásban azonban az alacsonyabb szám számít jobbnak, így rontottunk a tavalyi 2,89-hez képest és egy teljes ponttal EU-csatlakozásunk évéhez, 2004-hez képest. Megemlítik a trafikbotrányt és azt is, hogy kivételezett helyzetbe kerülnek a kormányhoz lojális vállalkozások.

A konszolidált demokráciák csoportját a listában Szlovénia vezeti, ide sorolják Észtországot, Lettországot, Lengyelországot, Csehországot, Litvániát, Szlovákiát és egyelőre hazánkat is, három ponttól felfelé azonban már a félig konszolidált demokráciák vannak, sorrendben Bulgária, Románia, Szerbia, Horvátország és Montenegro.

Hazánk eredményén a legtöbbet a korrupció, a nemzeti kormányzás demokratikusságának és a sajtó függetlenségének hiányosságai rontanak. A civil társadalom számít Magyarország egyik erősségének, de lenne még hová fejlődnünk ebben is.

A jelentés összefoglalója kiemeli Oroszországot abból a szempontból, hogy különösen erős itt a visszaesés az utóbbi évtizedben. Az ország példát mutat más autoriter vezetőknek is, máshol is megjelennek a külföldi finanszírozású civil szervezeteket és a melegek jogait súlyosan érintő intézkedések – írja a Freedom House.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik