Belföld

Diákmunka NAV-os szemmel

A diákfoglalkoztatás adószabályairól tájékoztat a hatóság.

Sok diák vállal munkát a nyári szünetben. Az ő, illetve a munkaadóik kötelezettségeire figyelmeztet a portálunkhoz eljuttatott közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A foglalkoztatás elengedhetetlen feltétele, hogy diák rendelkezzen adóazonosító jellel. Ilyet maga a munkára jelentkező diák, illetve kiskorú esetén a törvényes képviselő igényelhet a NAV-nál egy úgynevezett 14T34-es nyomtatványon – derül ki az adóhatóság nyilatkozatából.

A diákokat – akárcsak a felnőtt munkavállalókat – munkaviszonyban, egyéb jogviszonyban, például megbízási szerződés alapján, valamint egyszerűsített foglalkoztatottként, például idénymunkára, lehet alkalmazni.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a közterhet a munkaadó fizeti, a jövedelmet levonások nem csökkentik. A 4670 forint alatti napi jövedelem adómentes.

Megbízási szerződés esetén az önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Ha a diák nem választ tételes költségelszámolást, a bevétel 90 százaléka tekinthető jövedelemnek és ebből vonja le a kifizető a 16 százalékos személyijövedelemadó-előleget. Amennyiben a jövedelem eléri a havi minimálbér 30 százalékát, illetve naponta annak harmincad részét, a biztosítottól le kell vonni a nyugdíjjárulékot (10%) és az egészségbiztosítási járulékot (7%) is – olvasható a hivatal tájékoztatójában.

A foglalkoztatónak minden esetben igazolást kell kiállítani a diák bruttó és nettó jövedelméről, illetve az utána befizetett közterhekről. Később ez alapján kell a diáknak elkészítenie az adóbevallását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik