Belföld

Ötmillióba került az óbudai betonizé

Egy pad, egy kuka és némi beton: a III.kerületben a múlt hónapban átadott, az önkormányzati újságban agyondicsért építmény tervezése félmillió, kivitelezése 4,5 millió forintba került.

Április közepén jelent meg a büszke cikk az obuda.hu-n, hogy a kerületben csodálatos fejlesztés történt: a Szépvölgyi út 3. számnál átadtak egy építményt, ami „egy dekoratív, kiemelt növénykazetta köré épített látszóbeton felület, melyre egy padot, valamint egy csikktartós szemeteskosarat is felszereltek”.

Erről van szó:

Fotó: Hír24

Bús Balázs polgármester akkor azt nyilatkozta nekünk, hogy vegyes érzései vannak az objektummal kapcsolatban, de azt kiemelte, hogy „Modernnek biztos, hogy modern. A beton, az is modern a mai világban.” Mivel az önkormányzati újság a sok dicséret mellé elfelejtette odaírni, hogy mennyibe került a beruházás, az Átlátszó által üzemeltetett Kimittudon keresztül közadatigénylésben kértük ki a költségeit.

A III. kerület először azt a tájékoztatást adta, hogy a létesítményt a Platinium Group Kft. tervezte bruttó 444 500 forintért, a kivitelezést pedig a Szurdokvölgy Kft. végezte bruttó 4 098 718 forintért, vagyis a találkozási pont összköltsége bruttó 4 543 218 Ft volt. Ezután kikértük a konkrét szerződéseket, hogy tisztábban lássuk, mi került ennyibe egy betonnégyzet két oldalára rakott kukán és padon. A dokumentumokból több érdekes dolog is kiderül. Az önkormányzat és a Platinium Group Kft. között kötött szerződés szerint a cég négy projekt tervezését végezte, összesen nettó 7,1 (bruttó 9) millió Ft értékben: a Harrer Pál utca – Laktanya utca közötti területen létrehozandó sportlétesítményét nettó 3,45 millióért, a Vörösvári úti Rendelőintézet térrendezés/rekonstrukcióét nettó 2,9 millióért, a Szépvölgyi úti találkozási pontét nettó 350 ezerért, és a Zichy kastély belső udvarán építendő találkozási pontét nettó 400 ezerért. Ez utóbbi sajnos még nem készült el, így nem tudjuk a kettőt összehasonlítani.

A III.kerület és a pomázi székhelyű Szurdokvölgy Kft. között létrejött szerződés szerint a Szépvölgyi úti építmény kivitelezése – bár a Platinium Group által a tervezés során figyelembe vett egyik szempont a költséghatékony projektmegvalósítás volt – 455 ezerrel drágább volt az önkormányzat által először közölt összegnél, bruttó 4 554 131 forintot fizettek érte. Hogy mi került ennyibe egy kukán, egy padon, és némi betonon? Mutatjuk. (A költségvetésben nettó összegek szerepelnek, ezeket felszoroztuk a 27%-os áfával.)

  • tereprendezési munkák: 121 463 Ft
  • beton alépítmény, beton sávalapra fémszegély a fű és a burkolat közé, szórt burkolat az utcabútor köré: 585 711 Ft
  • egyedi utcabútor gyártása, elhelyezése: 3 592 068 Ft
  • gyepegyengetés, növénykiültetés: 254 889 Ft


A  részletes költségvetés (kattintásra nagyobb lesz)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik