Belföld

Mészáros Lőrinc elárulta a felcsúti csoda titkát

Sportvezető, alapítványi elnök, milliárdos üzletember, polgármester, földbáró, Orbán Viktor barátja – így mutatja be a Heti Válasz. Ő meg hozzáteszi, családapa, kun és lokálpatrióta.

Mészáros Lőrinc a hetilapnak azt mondja: ennél fontosabb a családja, elsők a gyerekei, utánuk következik a munka, és a futballakadémia áll szívéhez legközelebb. A Heti Válasz előzeteséből kimaradt, hogy az alapítványi elnök szerint a Puskás Akadémia Európa elitjébe tartozik, és – noha feljutottak az NB I-be, náluk most is a Videoton a „piramis csúcsa”, noha közben profi csapatot építettek. Polgármesterként sem tartja túlzásnak az 1800 lakosú falu új stadionját, amely „hamarosan minden szintű válogatott mérkőzésnek” otthont ad. (Csütörtökön már törökverés is volt! – a szerk.)

Mészáros – a kormányfőhöz hasonlóan – nemcsak azt tagadja, hogy közpénzt költöttek, hanem azt is, hogy a tao-pénzt kapták. Ők ugyanis pályáztak, vagyis kellett önerő, megfelelő szakmai koncepció, és nem hiszi, „hogy a regnáló politikai vezetés emiatt bárkivel is kivételezne. Ugyanakkor alighanem rokonszenveznek Orbán Viktorral, a törekvéseivel, azzal, amit eddig tett a sportért. Személyes kapcsolatok minden ügyhöz kellenek, ez így volt ezer éve, és így lesz ezer év múlva is.”

Fotó: MTI/Földi Imre

Mészáros Lőrinc arra a kérdésre, hogy a polgármester Mészáros Lőrinc vagy az alapítványi elnök Mészáros Lőrinc bízta-e meg az építési vállalkozó Mészáros Lőrincet a stadion felépítésével, azt felelte, hogy a pályázatokat független bizottság bírálta el. Szerinte természetes, hogy ők koordinálták a munkát, hiszen az akadémia, a stadion a szíve csücske, náluk senki sem kínálhatott jobb árat.

A polgármester-üzletember nem érti, miért kellene megvédenie magát a támadások ellen. Abban, hogy eljutott idáig, „bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye”, de ő soha nem privatizált, nem nyúlt le semmit, mindent a munkájával és az eszével szerzett meg. Mindenhez törvényesen jutott, ezért nincs miért magyarázkodnia. Kemény kun ember, nem szokása megtörni. Mészáros Lőrinc azért csak felcsútiakat alkalmaz, mert lokálpatrióta, nem felejti el, honnan jött, hova tartozik. Igyekszik előre köszönni mindenkinek, saját forrásból újította fel az óvodát, az orvosi rendelőt, felépült a faluház, szóval magánemberként és polgármesterként is igyekszik segíteni a falunak.

Korábban az Együtt-PM azt firtatta, hogyan lett Mészáros Lőrinc négy év alatt gázszerelőből az ország 88. leggazdagabb embere csaknem 7 milliárdos vagyonnal. Az ellenzék emlékeztetett, hogy a polgármestereknek kötelező minden évben vagyonnyilatkozatot készíteniük, de közzétételük nem automatikus, a felcsúti polgármesteri hivatal pedig újságírói megkeresésre elutasította Mészáros Lőrinc nyilatkozatának kiadását.

Mint korábban megírtuk, a Narancsbőr című könyv szerzője szerint Felcsút mára eljutott oda, hogy „mindenkinek egy kézből lehet és kell is ennie”. A kéz Mészáros Lőrincé. Ferenczi Krisztina a Magyar Narancsnak azt mondta, tizenöt éve jár Felcsútra, ahol a környék messze legnagyobb foglalkoztatója Mészáros. A falu rengeteget változott, néhány pontján az újságíró sokszor azt érzi, hogy szinte pofán vágja a gazdagság, de ebből a hétköznapi ember nem profitál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik