Belföld

Vasárnapi menetrend

Emlékeztetőül, április 6-ra. Hol, kire, mettől, meddig?

Vasárnap országgyűlési képviselőket választ az ország. Reggel hat és este hét óra között 8,1 millió magyar állampolgár élhet a szavazati jogával. A választópolgárok egy egyéni jelöltre és egy listára adhatnak le voksot. Aki az országgyűlési választáson nemzetiségiként regisztráltatta magát, pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat.

A választás egy fordulós lesz, így függetlenül a különbségtől minden választókerületben a legtöbb a szavazatot begyűjtő jelölt nyer. A vesztes jelöltekre leadott szavazatok sem feltétlenül vesznek el. Ha a pártjuk elérte az 5 százalékos parlamenti küszöböt, az egyéniben szerzett voksokat hozzáadják a listás szavazatokhoz. Újdonság, hogy a győztesek is kaphatnak töredékszavazatokat. Minden voks, amit győztes képviselő a győzelemhez szükséges szavazattömegen felül szerzett szintén hozzáadódik a pártja voksaihoz.

A hódmezővásárhelyi központú négyes számú kerületben 19 település 82610 választója dönthet a terület négy éves képviseletéről. Itt a 37 598 szavazásra jogosult polgárra ötven szavazókör jut. Azt, hogy a lakóhelye szerint melyik választókörbe tartozik, a névjegyzékbe vételéről küldött levélből, illetve a Választás.hu oldalról tudhatja meg.

A választók Hódmezővásárhelyen 18 párt és 14 egyéni jelölt közül választhatnak. Az egyéni indulók listáját itt olvashatja.

A választás sajtónyilvános esemény. A tévések, újságírók a szavazófülke kivételével bárhol filmezhetnek, fotózhatnak. A korábbi gyakorlathoz képest újdonság, hogy az idei évtől nincs kampánycsend. A szavazóhelyektől 150 méterre április 6-án is bárki bárhol agitálhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik