Belföld

Schiffer: Gyurcsány lobbistája lett Orbán

„Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az elmúlt napokban több megdöbbentő, magyarázatot követelő információ is napvilágot látott az Ön szaúd-arábiai útjával kapcsolatban. Ön azt reklámozta a szaúdi befektetők előtt, hogy Magyarországon milyen olcsón lehet dolgoztatni az embereket, és hogy a munka törvénykönyve mennyire rugalmas, vagyis mennyire kiszolgáltatottak a munkavállalók. Magyarország miniszterelnökeként hogyan árusíthatja ki a magyar embereket? Hogyan juthatott a magyar kormány vezetője odáig, hogy ahelyett, hogy a bérek növekedéséért és a jobban képzett munkaerőért dolgozna, olyanoknak tartja a markát, akiknek ezek a célok a legkevésbé sem állnak érdekükben?

A szomorú igazság az, hogy szaúdi látogatása során elhangzott nyilatkozatai nem ígértek többet és mást, mint amit az ön kormánya az elmúlt négy év során tett. A munkavállalókat megfosztották jogaiktól, tömegektől vágták el a tanulás és a saját erőből való felemelkedés lehetőségét, az országot egyre inkább a multinacionális vállalatok összeszerelő üzemévé tették, nyitott jövő helyett kaszárnyakapitalizmust teremtettek. Vajon mennyire érdeke Magyarországnak, hogy olyan befektetőket találjon, akik ezeket a feltételeket találják vonzónak? Mennyire lesznek stabilak és megélhetést biztosítóak az így keletkező munkahelyek?

Ugyanakkor Rijádban Ön nem csupán azzal hencegett, hogy a hazai munkavállalókat semmibe veszi, és kihasználhatóságukat kínálja fel a befektetőknek, de az is kiderült, hogy ebben még együtt is tud működni az előző kormányok olyan figuráival, mint Kóka János és a mögötte álló Gyurcsány Ferenc. Az elmúlt négy éves ciklus minden bizonnyal egyik legcinikusabb pillanata lehetett, amikor Szijjártó Péter intézett Kóka Jánosnak diplomata-útlevelet, hogy ezt követően Magyarország miniszterelnöke és Gyurcsány Ferenc érdekeltségei egymásra licitálhassanak a magyar munkavállalók kiárusításában. Újabb bizonyíték ez az ügy arra, hogy a fideszes és az álbaloldali elit csak a látszat szintjén egymás ellenfelei, a valóságban, aki önre szavaz, egyben Gyurcsányra is szavaz.

Miniszterelnök Úr!

A külföldi nagybefektetők helyett végre miért nem a hazai kis- és középvállalkozásoknak kínálnak stratégiai partnerséget? Tudott-e arról, hogy Kóka János is a Szaúd-Arábiába utazó üzleti delegáció tagja lesz, olyannyira, hogy korábban a Külügyminisztérium intézett számára ehhez diplomata-útlevelet? Tisztában volt-e azzal, hogy ezzel a diplomata-útlevéllel Kóka Jánosnak tavaly ősszel már Japánba is volt szerencséje elkísérni önt? Ha igen, akkor arra válaszoljon, hogy miért épp Kóka János és a vele Bulgáriában 2012 márciusában az Altus-ConsAlt Nemzetközi Tanácsadó Kft. tulajdonszerzése által közös Cellum-leányvállalatot alapító Gyurcsány Ferenc érdemelte ki az ön bizalmát? Kapott-e kielégítő választ a 2012 márciusában a Cellum bulgáriai leányvállalatával kapcsolatban szóvivőjük révén feltett kérdéseire?
Avasson be minket abba is, hogy milyen érzés miniszterelnökként Gyurcsány Ferenc kijáróemberének lenni?

Maradt még pár napja, hogy ezekre a kérdésekre választ adjon. A jelek szerint Ön nem hajlandó nyilvános vitában elszámolni kormánya teljesítményével, pedig a válaszadás megtagadására már végképp nem jogosítja fel semmi, és kérdés is egyre több van.

Mielőbbi válaszát várva,

Budapest, 2014. március 27.

Schiffer András
a Lehet Más a Politika társelnöke”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik