Belföld

Embertelen droidok harcolnak emberek voksaiért

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2014. 03. 20. 13:05

Korábban a témában:

A politikai elemző azt mondta, hogy noha mindent látunk a közvélemény-kutatásokból, a fő kérdésekre nem kapunk megnyugtató választ. Arra például, hogy a felmérések szerint a lakosság csaknem fele kormányváltást akar, miközben a Fidesz-KDNP jelentős fölénye stabilnak látszik. Kell tehát lennie egy nagyon széles olyan rétegnek, amelynek a választása nehezen kalkulálható. Így semmilyen eredmény nem jelentene nagy meglepetést.Az új választási rendszerrel kapcsolatban aggasztónak tartja, hogy akár még a kampány során, akár a választások után bizonyítékok kerülhetnek elő csalásról és kiderülhet, hogy az ajánlásokat valóban tömegesen másolták

Jönnek az újak…

A centrális erőtér, mint kísérlet – szerinte – nem ért célt, de Orbán Viktor láthatóan továbbra is arra törekszik, hogy a Fidesz legyen a meghatározó, alternatíva nélküli politikai erő, amelynek csak formális az ellenzéke, és amelynek meghatározó ereje a régi baloldal. A régi baloldal ugyan megmaradt meghatározó erőként, de ott van a Jobbik és az LMP, amelyek az új világot képviselik a régivel szemben. Meglehet, hogy az LMP nem jut be a parlamentbe, de ugyanígy benne van akár 8-10 százalék is, miközben a Jobbik esetében a 20 százalék meghaladása sem kizárt.

…és a Fidesz-Jobbik testvérháború?

A Fidesz számára az egyik legfélelmetesebb forgatókönyv a Jobbik megerősödése lenne. Orbánt szinte egyszerre hívta vitázni Vona Gábor és Mesterházy Attila, ám a Fidesz csak a baloldalnak reagált. Nem véletlen, hogy a Fidesz próbálja agyonhallgatni a Jobbikot, amely elszipkázhat csalódott kormánypártiakat, de „simán benne van a pakliban az is, hogy a kormányváltók bénázása miatt csalódott állampolgárok tömegesen kezdenek átszavazni a Jobbikra.” Török Gábor azt sem zárta ki, hogy 2014 után tényleg megvalósul Tölgyessy Péter 2010-es jóslata, és a következő ciklus a Fidesz és a Jobbik „testvérharcáról” szól majd.

Bűzlik, rothad a rendszer

Szerinte a magyar politika miközben rohad, profibb lett, elképesztően tudatossá vált: a szereplők tudják, mire vágynak a választók, már rég nemcsak ösztönökre, hanem folyamatos mérésekre is alapoznak, egyre kevésbé kockáztatnak. A profizmussal együtt járt a tartalmi kiüresedés, a szellemi redukció, a mindent eluraló cinizmus. Droidpolitikusaink lettek, akik rengeteg mindent tudnak ma már a hatásvadászatról, de szinte minden hiányzik belőlük, amit az emberek amúgy szeretnek, respektálnak a magánéletben: az emberi gesztusok, a nagyvonalúság, a méltányosság, a mértékletesség, a dolgokról való lemondás. Ezért érzi azt, hogy bűzlik, rothad a rendszer, hiába a profizmus, nem az emberekről szól, nem válik átélhetővé, a híveket, a rajongókat leszámítva nem enged azonosulni.

Így építkezett a Fidesz

Szerinte a Fidesz nagyon tudatosan építette fel az elmúlt négy évét. A ciklus felére elvégezte a konfliktusos munkák nagy részét, félidőben ért a mélypontra és innen kezdte újraépíteni népszerűségét, például a csodafegyvernek bizonyuló rezsicsökkentéssel, az ellenzéknek adott olyan lehetetlen feladványokkal, mint a választási rendszer átalakítása. “Ez a ciklus nem azért alakult így, mert a baloldalon mindenki hülye vagy impotens, hanem mert az eléjük állított feladatot – a baloldal egységesítését – egyszerűen nem tudták elvégezni”.

Cinikus kontra impotens

Török néhány nappal korábban az InfoRádióban azt mondta, hogy a Fidesz professzionális és cinikus, a baloldal pedig csetlő-botló és gyakran impotens kampányt folytat, de a legizgalmasabb események még hátravannak. Szerinte a Fidesz a jéghideg politikai számítás alapján kormányzott és ugyanezt csinálja a kampányban is. Ugyanakkor hangsúlyozta: attól, hogy valamit professzionálisan kitaláltak, még nem biztos, hogy működik. Ez majd április 6-odikán derül ki – mondta akkor, jelezve, hogy a  kampány legizgalmasabb eseményei még hátravannak, eddig is minden az utolsó hetekben dőlt el. Török Gábor szerint bárki nyer, az ország nagy része mindenképpen csalódott lesz,

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.