Belföld

Durva dolgokra számít Csányi tanácsadója

Török Gábor a Magyar Narancsnak azt mondta: nagyjából 2006 óta nem dolgozik politikusoknak, az egyetlen kivétel Sólyom László volt. Szerinte Orbán kihívójának Mesterházy alkalmasabb lenne Bajnainál.

A volt államfő tanácsadó testületében részt vett, „de az inkább értékrendbeli vállalás, politikai-ideológiai azonosulás volt, mint pénzkereset”. Elemzőnek tekinti magát, de a tévéostrom idején a stúdióban rájött, „a lényeges dolgok ismeretéhez több kell”. Ki akarta vonni magát a politikai megbízások világából, ezért közelebb kellett lépnie a politika szereplőihez. Ma a munkája részben arról szól, hogy politikusokkal, háttéremberekkel beszélget. Bizalmatlanok vele szemben, „de legalább nem a másik oldal kiszolgálójaként tekintenek” rá.

Török Gábor a hetilapnak azt elárulta, hogy ügyfele: Csányi Sándor OTP-vezér, Hernádi Zsolt, a Mol első embere, illetve Varga Mihály, a KÉSZ Holding vezetője, akinek a cége támogatja is a blogját, arra azonban nem válaszolt, hogy Orbán Viktor vagy Bajnai Gordon kikéri-e a véleményét. Az elemző szerint egyes ügyfeleit el lehet ugyan képzelni politikai szereplőként, az ő esete azonban minőségileg más, mint azé a kollégáé, aki miután független elemzőként elmondta véleményét, azonnal hívta a politikust, „és kérte az utasítást, hogy a következő műsorban, mit tegyen még hozzá az elmondottakhoz”.

A jövő évi választások után „iszonyú durva dolgok jönnek”, bárki is nyer – jósolja az elemző, aki szerint ez nem is baj: „ennek az országnak katasztrófára van szüksége”, mert a választók még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy „a politika nem játék, a politikai folyamatoknak következményei vannak”. Erre példa Aszófő, ahol él. Ott remekül végig lehetett követni azt, miként ábrándultak ki a helyiek előbb a baloldalból, majd az elmúlt három évben a jobboldalból. Mára nagyszerűen egyetértenek egyvalamiben: abban, hogy „mindenki hülye, mindenki hazudik és megbízhatatlan”. Ez a legkisebb közös többszörös, amiből azonban nem lehet politikai közösséget formálni, ezen az úton előbb-utóbb neki fogunk menni a falnak.

„A magyar politikai kultúra szempontjából az lenne jó, ha nem köszöntene be a négyévenkénti alkotmányozás időszaka, és kikerülnénk ebből a rossz spirálból.” Török Gábor szerint a közvélemény-kutatások alapján 2014-ben a Fidesz örülhetne, ha egyharmadot szerezne, ha lenne hiteles ellenzéke. A Fidesznek van ugyanis egy meséje, ami „ezer sebből vérzik, de Orbán olyan természetességgel adja elő a történetet, amire ma egyetlen másik magyar politikus sem képes”. Szerinte már az is komoly eredmény, hogy a 2010-es összeomlás után a baloldal nem esett atomjaira. Az MSZP-nek és a Fidesznek sincs esélye negatív kampány nélkül – teszi hozzá. Ugyanakkor emlékeztet rá, hogy Németországban sem azért álltak össze a nagy pártok, mert felismerték, ez a politikai közösség érdeke, a választók kényszerítették ki a politikai elittől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik