Belföld

Pénztárgépbotrány: menesztették az engedélyezési hivatal főigazgatóját

online-penztargep(960x640)(2).jpg (pénztárgép, online pénztárgép, online kassza, nav, kassza,)
online-penztargep(960x640)(2).jpg (pénztárgép, online pénztárgép, online kassza, nav, kassza,)

Varga Mihály felmentette a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) főigazgatóját, Király Pétert.

A nemzetgazdasági miniszter felmentette a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) főigazgatóját, Király Pétert – közölte csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Varga Mihály a hivatal vezetésével Kis Ágnes, általános főigazgató-helyettest bízta meg. Az MKEH munkáját az online-pénztárgépekre való átállás befejezéséig Vágujhelyi Ferenc (a Nemzeti Adó- és Vámhivatal  elnökhelyettese) miniszteri megbízottként felügyeli – tette hozzá a minisztérium.

Nagy a gáz

A pénztárgépek körüli botrány azzal kezdődött, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal bejelentette: két típusú online kasszaforgalmazási engedélyét visszavonják, azok ugyanis “lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók”.Mint kiderült, körülbelül 80 ezer ilyen gépre érkezett megrendelés, a kiskasszás kereskedők durván 40 százaléka érintett.

A kormány úgy döntött arról, hogy a pénztárgép-cserére kötelezett vállalkozók érdekében átvállalja a két forgalmazó, az Alt Cash és a Japán Cash ügyfeleinek követelését. A károsult vállalkozóknak nem kell új üzembe helyezési kódot igényelniük az adóhatóságtól, a visszavont engedélyű gépre befizetett előleget pedig beszámítják a megrendelt új pénztárgép árába.

Január 31-én, vagyis pénteken lejár a kasszák bekötéséhez megszerezhető állami támogatás igénylésének határideje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik