Üzleti tippek

Káosz a pénztárgépek körül – Lépett az NGM

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2013. 12. 30. 15:45

A kisvállalkozók segítése érdekében a nemzetgazdasági miniszter módosítja a pénztárgép támogatási rendeletet, ezért a vállalkozók jövőre is csökkentett áron juthatnak pénztárgéphez.

Korábban a témában:

Az állam gépenként 50 ezer forintos támogatást biztosít a kasszacseréhez. A miniszter az adatkapcsolat esetében rögzített hatósági ár bevezetéséről is döntött, amely lényegesen csökkenti a kereskedők, a vendéglátóiparban dolgozók üzemeltetési költségeit – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Az átállást vizsgáló munkabizottság áttekintette az aktuális piaci helyzetet és megállapította, hogy számos jogkövető kisvállalkozó eshet el az állami támogatástól, ha azt csak a december 31-ig üzembe helyezett gépek után lehet igénybe venni. A NGM álláspontja szerint nem lenne helyes, ha a gyártás csúszása miatt a kisvállalkozók elesnének az állami segítségtől. A támogatás összege az 500 millió forint éves árbevétel alatti cégeknél legfeljebb 5 pénztárgép után, gépenként 50 ezer forint lehet.

Kicsiknek 1500, nagyoknak 2500 forint

Ezt olvasta?

A közleményben hozzáteszik: az NGM a új pénztárgépek beszerzésével járó egyszeri kiadás csökkentése mellett kiemelt figyelmet fordít az átállással járó további költségek minimalizálására is.

Az új rendszernek a beüzemeléstől kezdve lesz egy havonta jelentkező fix költsége, tekintettel arra, hogy a folyamatos adatkapcsolatot külső piaci szereplők szolgáltatják. Annak érdekében, hogy az online rendszer működtetése a kereskedőket ne terhelje túlzott mértékben, a miniszter rögzített hatósági ár bevezetéséről döntött. Ez a „kiskasszás” vállalkozások esetében gépenként nettó 1500 forintra csökkenti a havi díjat, a PC-alapú kasszát üzemeltetők körében pedig nettó 2500 forintban állapítja meg a havi üzemeltetési költséget.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság a jövőben kiemelten vizsgálja, hogy szolgáltató ne tudjon kibújni a hatósági ár megállapítása alól, illetve ne tudja az egyéb költségeit ráterhelni az üzemeltetőre.

Az NGM, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, valamint az érintett fontosabb ágazatok képviselőivel közösen létrehozott munkabizottság továbbra is folyamatosan monitorozza az aktuális piaci helyzetet.

Frissítés: Az NGM azt javasolja, hogy az állami támogatás igénybevételének határideje január 31-e legyen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.