Belföld

Míves Maros Klub Nagymaroson

Közfoglalkoztatott szobrászművész szervezi a kötetlen találkozókat hetente kétszer.

Hétfőn és pénteken este bárki bemehet a helyi iskola technika termébe, leülhet beszélgetni, elkortyolhat a többiekkel egy csésze meleg teát. Ha nem tud megsütni egy süteményt, ahhoz kérhet ötletet, ha nem ismer egy programot a munkahelyi számítógépén, azt magyarázza el neki valaki.

Bálint Zsombor szobrászművész, a klub szervezője évek óta szeretett volna indítani egy ilyen kötetlen találkozóhelyet, ahol megnyílhatnak egymás előtt az emberek, és ha valakinek segítségre van szüksége, azt is kaphat. Beszélhet magáról, megkérdezhet olyasmit, amit a munkahelyén senkitől nem merne, mert szégyelli, hogy nem tudja. Kérhet segítséget olyan dolgokban, amikben már évek óta nem mer kérni, vagy nem tudja, hová forduljon. Vagyis igazi segítő- támogató közösségben élhet.

Gazdag programot állítanak össze

A héten megtartotta első estjét a Míves Maros Klub a Felsőiskolában. Ezután minden pénteken és hétfőn este hat és nyolc között nyitva áll bárki előtt, aki tartalmas társaságra vágyik. Az első alkalomra tízen jöttek el – számolt be róla a szervező. Keramikus, erdőőr, nagycsaládos anyuka, elektromérnök, kulturális menedzser is akadt a jelenlevők között. A terv az, hogy mindig lesz egy központi témája a találkozóknak, ami mellett persze bármi egyebet is szóba lehet hozni. Az eddig felmerült ötletek alapján foglalkozhatnak majd alapfokú számítógépes ismeretekkel, a tűzgyújtás és tűzoltás titkaival, gyógynövények és erdei gombák megismerésével, háztartási gépek tipikus hibáival, konyhai titkokkal, vagy éppen kézműves mesterségek alapjaival.

Februári tervek

Februárban magbörze és kertészeti tanácsadás várja a betérőket egy kertészmérnök vezetésével, de papírmasé farsangi álarcot is készíthet bárki Bálint Zsombor irányításával, vagy farsangi sváb szokásokkal ismerkedhetnek. A klubtagok szeretnének kialakítani saját műhelyt is, ezért várják a feleslegessé vált régi szerszámokat, eszközöket, esetleg egy esztergapadot is.

Nagymaros önkormányzata csatlakozott a Magyar Nemzeti Művelődési Intézet kulturális közfoglalkoztatási programjához, a lelkes szobrászművészt így kérhették fel a klub vezetésére – tudta meg a Dunakanyar24 Plentner Katalintól, a városi önkormányzat stratégiai referensétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik