Belföld

Az elhurcolt vagy kitelepített németekre emlékeznek

Nagymaroson és Kismaroson a hétvégén kegyeleti rendezvényeket tartanak arra emlékezve, hogy 1945-ben ezekben a napokban vitték el „malenkij robotra” az itt élő svábokat.

Nagymaros önkormányzata sok éve ápolja a hagyományt, idén január 11-én, szombaton 15 órától a település temetőjében tartanak megemlékezést. Január 12-én vasárnap a kismarosi templomnál lesz kegyeleti program 11 órától. Ennek keretében gyász- és hálaadó szentmisét celebrál dr. Beer Miklós váci megyéspüspök, áldást mond Csuka Tamás református tábori püspök. Beszédet mond Poldauf Gábor polgármester és Harrach Péter országgyűlési képviselő. A szentmise végeztével a résztvevők elhelyezik a Kossuth utcai emléktáblánál az emlékezés virágait és mécseseit.

Duna-menti svábok sorsfordulói

A két Duna-parti sváb faluból a bevonuló szovjet csapatok néhány napos munkára toborozták össze a német neveket viselő fiatalembereket. Pár nap múlva aztán vagonokba kényszerítették őket, amelyek elindultak velük a Kaukázusba, Ukrajna és az Ural szénbányáiba. Legalább húsz százalékuk soha nem tért vissza, a többiek is csak évek múlva kerültek haza. A kényszermunka után a következő nagy trauma a helyi sváboknak az volt, hogy az itthon maradottak nagy részét 1945 és 1948 között kitelepítették és helyükre a Felvidékről magyar családokat telepítettek be.

Nem felejtenek

Kismaros nemcsak az elhurcolás évfordulójáról emlékezik meg minden évben, hanem májusban is, amikor egy egész napot szentelnek a kényszermunkán meghaltak emlékének: ez a Hősök napja. Nagymaroson pedig az elhurcoltak előtt tisztelegve emlékkövet állítottak a Duna-parton az egyik facsemete tövében néhány esztendővel ezelőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik