Belföld

80 milliós tartozás nyomja az IH-t

Csak a város mentheti meg a csődközeli kft.-t.

A novemberi közgyűlésen is szerepelt a napirendi pontok között a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. gazdálkodása. Ekkor a képviseők a hányattatott sorsú intézmény üzleti tervtől jelentősen eltérő veszetsége miatt a számok részletes magyarázatát kérték az intézmény nyár elején kinevezett új vezetőjétől, Vajda Árpádtól.

Valóban jelentős az eltérés a tervezett 7,5 milliós nyereség és a harmadik negyedév végére kialakult közel 80 milliós deficit között. A Szeged24 úgy tudja, hogy az Agóra beindulásával jelentősen elmaradtak az IH bérbeadásból származó bevételei, az elmúlt évivel összevetve közel kétmillióval. Ugyancsak veszetséget hozott a Belvárosi mozi üzemeltetése, melynek bevételei 6,7 millióval lettek kevesebbek a tervezettnél.

A legnagyobb veszteséget azonban az idén is a Szegedi Ifjúsági Napok hozták. Hiába hirdették a rendezvényt a legjobb ár-érték árányú fesztiválnak, bár a jegyeladás nőtt, az olcsóbb jegyek végül újabb 18 milliós hiányt okoztak a Kft.-nek.
Egyedül a vendégeket száraz medencékkel váró kemping tudott 4,5 milliós bevételnövekedést elérni, de ez alig kompenzál valamit a rossz eredményen.

Az adatokból látszik, hogy az IH-nak a fennmaradáshoz sürgős pénzinjekcióra van szüksége és ezt csak a közgyűléstől várhatja. A képviselők pénteken dönthetnek a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik