Belföld

Bajszosan jött haza Vajda

Bajuszt növeszt a Movember Hungary 2013, vagyis a prosztatarák elleni küzdelem egyik arcaként, közben pedig már jövő évi sikereit alapozza. Az EDF Démász-Szeged olimpiai bajnoka, Vajda Attila november elején Portugáliában járt, ahol a NELO gyárban tesztelte az új hajóit.

Már szakállal és bajusszal tért haza Portugáliából Vajda Attila, aki novemberben sokakkal egyetemben félre tette a borotvát, és részt vesz a Movember 2013 prosztatarák elleni kampányban. De hogy mit keresett Portugáliában a szegediek bajnoka?


fotó: MTI

„Minden ősszel meghívást kapok Villa do Condéba, ahol a Nelo központja található. Általában több mint egy hetet töltök el a gyárban teszteléssel, a kenuk testreszabásával” – mondta az augusztusi duisburgi világbajnokságon aranyérmes versenyző, aki számára nagyon fontosak az itt eltöltött napok.

„Szeretem ezeket az utazásokat, mert itt nem úgy kezelnek, hogy itt a versenyző, akinek hajót gyártunk, hanem itt a versenyző, akinek adunk a szavára, aki segíti a fejlesztésünket”- árulta el Vajda Attila, aki elmondta, ha szükség van rá, akár szét is vágják és újra összerakják a hajóját a tervezők és a mesteremberek.

Az EDF Démász Szeged olimpiai bajnokának ezúttal három hajót készítenek, és valamilyen téren mindegyik különbözik a többitől.

„Hogyan zajlik egy ilyen tesztidőszak? Először csak az én egyedi beállításaimat teszik bele a hajóba, amelyek már számítógépen vannak egy Vajda A. nevű file-ban, amiben minden beállítás centiről centire megtalálható. Ezután jönnek a különböző változtatások, amelyek kivitelezését már számítógépes rendszer segíti. A központban mindennap kiértékelik az aktuális beállításokat, majd folytatódik a munka, és ha az érzéseim és elképzeléseim találkoznak a számítógépen kapott eredményekkel, elmondhatjuk, sikeres volt a munka.”

Hogy 2013-ban az volt, azt Vajda újabb világbajnoki címe is bizonyítja, így a sportoló szeretné, ha jövőre is ilyen összetett lenne a felkészülése.

„Szeretném, ha 2014-ben is össze tudnék dolgozni más kenusokkal, így egy kis időre csatlakoznék Ludasi Robiert csoportjához, és jó lenne ismét Vasbányai Henrikkel és Mike Robival is együtt edzeni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik