Belföld

Lehet licitálni Orbán Viktorra

Orbán (Orbán)
Orbán (Orbán)

23 ezer forint a kikiáltási ára a miniszterelnök terrakotta mellszobrának a Vaterán. Az Alaptörvény színes illusztrációján túl is többször találkozhattunk már a Nemzeti Együttműködés Rendszerében politikusok művészi ábrázolásával, de a padlásokról is sorra kerülnek elő az értékesebbnél értékesebb kincsek.

Az egyik legismertebb online aukciós oldalon, a Vaterán még több mint két hétig lehet licitálni egy terrakotta  mellszoborra, ami Orbán Viktort ábrázolja, az eladója szerint használt, de hibátlan állapotban van. Sőt, az egyik kezébe még egy kis zászlócskát is lehet szúrni. 29 centi magas, jelenleg huszonháromezer forint.

Kép: Vatera

Már gipszbe is öntötték

A terrakotta alkotás mellett már gipszbe is öntötték a miniszterelnök arcát, a Vakok Állami Intézetében vettek róla mintát, hogy a látássérültek is tudjanak arcot társítani az ismert hang mellé – számolt be róla annak idején a sajtó. A hírek szerint jól viselte a szokatlan arcpakolást a miniszterelnök, aki simogatásra saját élettörténetének mesélésébe kezd.

A gipszalkotás után, talán Semjén Zsolt lovaglását megirigyelve, Sopron városának egyik MSZP-s képviselője úgy gondolta, hogy Orbán Viktor is megérdemelne egy lovas szobrot a városban. A nem mindennapi ötlet azután vetődött fel a szocialistákban, hogy a fideszes vezetés díszoklevélben köszönte meg a miniszterelnöknek és a kormánynak, hogy átvállalták a város adósságának jelentős részét.

Kósa Lajos, az elfeledett lovas

Semjén Zsolt még csak válogatott a paripák között, amikor már egy veszprémi művész úgy gondolta, hogy a hortobágyi pusztán mulatozó huszárként festi meg Debrecen polgármesterét, Kósa Lajost. A még 2010-ben átadott remekmű több mint 11 méter széles és majdnem két és fél méter magas, a címe pedig a Huszártalálkozó 2010 és több debreceni politikus és nagyvállalkozó is helyet kapott a vásznon. A veszprémi művészt, Boros Gyulát a hírek szerint a szálló tulajdonosa kérte fel.

Kép: vaol.hu. Természetesen a központi lovas Debrecen polgármestere

Nem a fenti volt az első eset, amikor Kósa és a művészet összegabalyodtak. Egy évvel korábban egy, a polgármestert ábrázoló szobor keltett felháborodást a városban. Akkor a helyi MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ „Kis magyar pornográfia”  megnyitója előtt Kósa állítólag elvitte a helyszníről az őt ábrázoló szobrot. A helyi MSZP akkor felháborodásának adott hangot, véleményük szerint a fideszes polgármesternek nem szabadna beleszólnia abba, hogy egy múzeumban mit állítanak ki. „Ezzel Kósa Lajos visszahozta Debrecenbe a múlt századot. Ezért (lovas)szobrot érdemel!” – mondta akkor Varga Zoltán, szocialista önkormányzati képviselő. Mindig ezek a lovas szobrok.

Kerényi, Kerényi, Kerényi

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott az Alaptörvény illusztrálásáért 20 millió forintot kapott, az egyik alkotáson a felkért művész azonban a hírek szerint elrejtette Orbán Viktort is. Méghozzá azon, amelyik Nagy Imre újratemetését ábrázolja és Galambos Tamás festette. Orbán ábrázolása azért különösen pikáns a festményen, mert a miniszterelnöki megbízott korábban azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy a kormányfő felesége, Lévai Anikó megkérte őt, hogy ne fessék meg férjét, mert „akkor ő engem megöl” – nyilatkozta akkor Kerényi.

Az aukciót is felpörgette a NER

Nem a mostani mellszobor az első kincs, amit online aukciós oldalon kínálnak eladásra, Orbán-festményre is lehetett már licitálni korábban. Jámbor-Mihályi Mónika festőművész alkotása azért kerülhetett fel a netre, mert az eredetileg egy kormányablak-pályázatra készült festmény túl konkrétra sikerült, így nem kellett a megrendelőnek.

Kép: Vatera

De ugyanúgy kalapács alá került korábban Róth István híres festménye, a „Millenniumi magyar kormány a Korona évében”, amelyiken Orbán Viktor mellett Torgyán József, korábbi kisgazda miniszter is látható. A történet még 2004-es, tehát minden valószínűség szerint ez az egyik első ilyen a témában és 25 milliós kikiáltási áron kínálták. A festménynek szintén azért kellett aukción elkelnie, mert az állam megrendelőként nem fizette ki a művészt.

Kép: tumblr

Orbán-szobor másként

Ha Orbán és szobor, akkor nem lehet szó nélkül elmenni az egyik legfrissebb alkotás, a hungarocell szobor mellett. Ezt ledöntötték, meg nem is azért állították, hogy gyönyörködjenek benne a látogatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik