Belföld

Kerényi évente 200 millió forintba került

kerényi (kerényi)
kerényi (kerényi)

Orbán Viktor miniszterelnök a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával bízta meg Kerényi Imrét, aki a cél érdekében nem fukarkodott az adófizetők pénzével: ötletei megvalósítására eddig 400 millió forint ment el.

Kerényi Imre két éve lett miniszterelnöki megbízott. Orbán Viktor 2011 májusában bízta meg “a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok” ellátásával.

Kerényi e feladatkör keretében eddig két projektet valósított meg: az egyik az új alkotmány népszerűsítése volt, a másik pedig a Nemzeti Könyvtár sorozat elindítása. A két projekt számításaink szerint az adófizetőknek cirka 400 millió forintba került. (Ez az összeg lehet magasabb, cikkünket a nyilvános információk alapján állítottuk össze, így elképzelhető, hogy néhány tétel kimaradt.)

Kattintson a képre galériánkért!
Fotók: Neményi Márton

Az új alkotmány népszerűsítése – 100 millió forint

Kerényi a munkát az új alkotmány népszerűsítésével kezdte. Ennek keretében első körben festményeket rendelt a hivatalos állami díszkiadáshoz. A vitatott művészi értékű, összesen 13 darab képre a buzizó miniszterelnöki megbízott összesen 20 millió forintot költött el.

A festmények rendben elkészültek, így ezután Kerényi nekiláthatott az alaptörvény díszkiadásának megvalósításához. A díszkiadásból tavaly áprilisig 3700 darabot készítettek el, az előállításra, szállításra pedig bruttó 26 millió forintot költöttek.

Kerényi itt nem állt meg, sőt, a díszkiadás mellé a diákoknak zsebfüzeteket is készítettek. A Nemzeti Hitvallás, illetve a Magyarország Alaptörvénye zsebfüzeteket összesen bruttó 18,5 millió forintért küldte ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az általános iskolások részére.

Kerényi az Alaptörvényt Ipadre is optimalizáltatta, erre 6 millió forintot költött, arra a kiállításra pedig, amelyen az alaptörvényes festményeket mutatták be, ki tudja mennyit. A kiállítás pontos költségvetése nem ismert, a hvg.hu szerint 30-35 millió forintba kerülhetett.

Nemzeti Könyvtár sorozat – 300 millió forint

Kerényi második nagy projektje a Nemzeti Könyvtár sorozat elindítása volt. A projekt keretében a tervek szerint összesen 24 kötetet jelentetnének meg.

Az állam 300 millió forintot adott a megvalósításra, amelynek első fejezetét meglehetősen botrányosan vezényelte le a miniszterelnöki megbízott. Mint az Index kiderítette, Kerényi nem rendezte a jogokat, ehelyett kérés és engedély nélkül adták ki többek közt Márai Sándor, Weöres Sándor és Szabó Magda műveit. Így ezek kalózkiadásnak minősülnek.

 

Lista Kerényi projektjeiről

Nemzeti Könyvtár sorozat – 300 millió forint

Kerényi-kiállítás – 30-35 millió forint

Festmények az alkotmányba – 20 millió forint

Kerényi-féle díszalkotmány – 26 millió forint

Zsebfüzetek – 18,5 millió forint

Alaptörvény díszkiadásának Ipadre optimalizálása: 6 millió forint

A miniszterelnöki megbízott legutóbb a Nemzeti Színház igazgatóváltása kapcsán hívta fel magára a figyelmet. Mint arról korábban beszámoltunk, a Polgári Szalonban egy áprilisban tartott beszélgetésen, amelyen Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház júliustól kinevezett vezetője is jelen volt, Kerényi Imre, a Madách Színház egykori igazgatója, jelenleg miniszterelnöki megbízott azt mondta: Vidnyánszky “meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről”. Kerényi Imre emellett feltett szándékának nevezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem megreformálását, amely “kis rabszolgákat képez”.

Kerényi kijelentése után a Magyar Színházi Társaság, a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) és a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) is tiltakozott a miniszterelnöki megbízott véleménye ellen.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik