Belföld

A békemenetelők szerint csalás volt a devizahitel

devizahitel(1)(2)(960x640).jpg (devizahitel, )
devizahitel(1)(2)(960x640).jpg (devizahitel, )

Csalás miatt, ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a Legfőbb Ügyészségen.

Csizmadia László, a CÖF alapítója és szóvivője, a CÖKA elnöke azt mondta, hogy a devizahitelesek kérésére fordultak az ügyészséghez, mert szerintük üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalásról van szó, amely sok kárt okozott a devizahiteleseknek és a magyar gazdaságnak egyaránt. A civilszervezetek szerdán juttatták el feljelentésüket a Legfőbb Ügyészséghez, amelyben sürgős eljárást kértek. A kormányfő melletti békemenetek szervezőjeként is ismert Csizmadia László szerint az igazságszolgáltatásnak mihamarabb ítéletet kell hoznia a devizaalapú szerződések semmisségéről. El kell számolni a bankokkal, a kormánytól pedig azt várják, hogy gyors intézkedéssel, akár törvényalkotással is mentse meg azokat a devizahiteleseket, akiknek a feje fölül el akarják vinni otthonaikat.

A kormánytól átmeneti intézkedést várnak, hiszen a bírósági ítéletek egy végső elszámolást tesznek majd lehetővé. A devizahitelek ügyében jövő szerdán tárgyalnak a civilek Patai Mihállyal, a Bankszövetség elnökével – közölte Csizmadia László. A Civil Összefogás Fórum (honlapján azt írja, hogy „a devizahiteleknek nevezett szerződések jogi értelemben nem állják meg a helyüket. Az állam, az MNB és a bankok tévedésbe ejtették a fogyasztókat, ami büntetőjogi értelemben is támadható.”  A CÖF szerint a „helyzet drámai, de jellegénél fogva mégsem gordiuszi csomó, amely egyetlen kardcsapással kettévágható lenne. Erőszakos fellépéssel, utcai megmozdulásokkal a hitelcsapdából nem lehet kijönni, csakis tárgyalásos úton kialakuló, jogszerű megoldások hozhatnak eredményt”.


Csizmadia László
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Közben ugyanakkor pénteken délután háromkor újra tüntetnek a devizahitelesek. A „Devizásokgyászmenete” nevű Facebook-csoport a „3. 000 halálba kergetett” és sok százezer megnyomorított ember nevében vonul újra az utcára, hogy a magyarországi bankok vezéreinek otthonai előtt jelezzék, tovább nem tűrnek. Szerintük ezzel a közös megemlékezéssel kell megmutatni a tömeg erejét.

A gyászmenet utolsó előtti állomása lenne Orbán Viktor háza, hogy figyelmeztessék a kormányfőt, szeptemberben erős és elfogadható megáldást várnak. Onnan vonulnak “a legnagyobb bankvezérhez”. A meglátogatott hatalmasságok háza előtt facsemetéket ültetnek vagy tesznek ki műanyag edényben az áldozatok emlékére, majd a Hősök tere melletti Regnum Marianum emlékműnél teszik ugyanezt. A szervezők azt ígérik, az autós vonulás mindvégig békés és méltóságteljes lesz.

Korábban megírtuk, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatójának – a szervezet honlapján közzétett – személy- és létesítménybiztonsági intézkedése szerint „2013. augusztus 23. napján 00.00 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 2013. augusztus 25-én 24.00 óráig” zárják le a kormányfő otthonának környékét.


Fotó: Neményi Márton

Korábban Orbán Viktor egy rádióinterjúban azt mondta a devizahiteles szerződésekről, hogy neki mint állampolgárnak az az alapvető kérdés, hogy a devizahitel hibás termék-e vagy sem. Ez állandóan elsikkad, pedig az igazságszolgáltatásnak valójában erre a kérdésre kellene jogi választ adnia. “Százezrek vettek fel Magyarországon ilyen hitelt, a tőkerészt már rég kifizették, a kamatokat még ma is nyögik, de úgy tűnik, az igazságszolgáltatás ezzel nem tud mit kezdeni. Más országokban ennél jóval kevésbé hibás termékek miatt is született már súlyos elmarasztaló ítélet”. A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy világszerte ismert jogintézmény, hogy “nem árulhatok akkor sem hibás terméket valakinek, hogy ha elmondom neki, hogy könnyen lehet, a termékem hibás”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik