Belföld

Meggyógyított kék vércsét engedtek szabadon Baks közelében

Kék vércse (Kék vércse)
Kék vércse (Kék vércse)

A Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában meggyógyított kék vércsét (Falco vespertinus) engedtek vissza a természetbe Baks közelében.

A feltehetően a kedvezőtlen időjárás miatt legyengült hím kék vércsét Pusztaszeren találták, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre vitte be vasárnap a Vadasparkba – közölte Veprik Róbert igazgató. A szakember elmondta: gyakori, hogy ragadozó madarakat ápolnak a természetvédelmi mentőközpontban, kék vércsését is gondoztak már, de a kifejlett hím az első, amelyet visszaengedhetnek a természetbe.

A madár nem volt sérült, jó étvággyal fogyasztotta a gondozók által felkínált tücsköket és gyorsan erőre kapott. Állapota így már kevesebb mint egyhetes ápolás után lehetővé tette visszaengedését a természetbe.

A madarat a kék vércsék védelmében indított LIFE+ programmal együttműködve engedték szabadon. A kék vércse Magyarországon fokozottan védett, kis termetű – 30 centiméteres testhosszú – sólyomfaj. Tipikus síkvidéki madárfaj, bokrokkal, facsoportokkal tarkított síkságokon, erdőszéleken fordul elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik