Belföld

PDSZ: meg akarják fegyelmezni a tanárokat

A szakszervezetnek Orwell és a gondolatrendőrség jutott eszébe a Magyar Pedagógus Karról.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményben kelt ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának legújabb ötletével szemben. Mint írják, az államtitkár régóta dédelgetett terve a pedagóguskamara, amely már a köznevelési törvény vitája során is előkerült, s most búvópatakként tört a felszínre. A terv – mint megírtuk – egy salátatörvény-javaslat részeként már a parlament előtt van.

A PDSZ nem lát szakmai indokot a szándék mögött, hiszen Magyarországon a rendszerváltás óta számos alulról szervezett, kiválóan felkészült pedagógus szakmai szervezet működik. Mi lehet a valódi szándék? – teszi fel a kérdés a Mendrey László.


Fotó: Kummer János

A PDSZ-elnök meg is válaszolja a kérdést: „nem tudunk másra gondolni, mint a pedagógus társadalom totális megfegyelmezésének szándékára”. Az államtitkárság által elkészített tervezet – benne a szintén „kedves gyermek” etikai kódexszel – szerinte a totális ellenőrzést teszi lehetővé, melyre épp elég elrettentő példát találunk a XX. század történelmének diktatúráiban.

„A korporatív állam gondolatrendőrsége a senkiben – így önmagában – sem bízó, kisstílű politika vágyainak netovábbja. Orwell már régóta kéjes örömmel figyeli a Kárpát-medence történéseit. Nem kellene boldogságát teljessé tenni!” – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik