Belföld

A Hely: Alkoholmámor helyett

Lakótelepen élő kamaszok második otthona lett a Hely, amelyet pályázaton nyert pénzből indítottak el még 2011 nyarán. A pályázat lezárult, a programokra júniustól nincs pénz. A szervezők nem adják fel, keresik azújabb forrásokat, addig is önkéntesekkel dolgoznak tovább. A rezsi költségekfedezésére már van szintén pályázaton szerzett pénz, de a programokat is vinnék tovább.

Bizonyítottunk – mosolygott Losonczi-Tóth József, a Hely vezetője. 550 regisztrált tagja van a klubnak, ekkora érdeklődésre nem számítottunk. Főkéntaz őszi, téli időszakban özönlöttek a fiatalok, tavaly tábort is szerveztünk.Csütörtökön azokat a kamaszokat visszük Ópusztaszerre, akik nem csupánrésztvevői programjainknak, hanem már kedvet is kaptak a segítői munkára,tevékenykedni akarnak, szervezni a Hely életét.

Karaoke
Nagyon beindult az élet, van igény arra, hogy ne a Tisza parton,alkoholmámorban múlassák az időt a középiskolások. Szájról-szájra terjedt ahír, hogy itt lehet csocsózni, billiárdozni – folytatja Losonczi – a gyerekek igénye volt, hogy bajnokságot is szervezzünk. Pár héttel ezelőtt foci kupánk is volt, eztis a gyerekek találták ki. Ezen a délutánon derült ki, hogy énekelni is szeretnek asrácok, spontán karaoke bajnoksággá is alakult a foci bajnokság.

Család terápia
Nem csupán szórakozni lehet nálunk, itt a szomszéd szobában éppen pszicho-dráma csoportot tartanak – vezet körbe a Helyen Losonczi-Tóth József. Vanügyeletesünk, szociális munkásunk, a gyerekek beszélgetnek velük, sokszor ígyderül ki, hogy van igény komolyabb problémák megoldására is. Előfordult, hogyvégül az egész család itt kötött ki nálunk, család terápiát is szerveztünk, ha úgyláttuk, hogy ez szükséges.

Szermentesen
Eredendően drog prevenciós céllal jöttünk létre, ha komolyabb terelgetésrevan szüksége a fiatalnak, a Drogambulanciára irányítjuk őket. De az alapvetőcélunk az, hogy el se jusson odáig a fiatal, hogy kipróbálja a kábítószert, vagy
úgy töltse el az idejét, hogy mocsár részegre issza magát. Itt mindig, mindenkitalál társaságot, filmeket is szoktunk vetíteni. Azt mindenki tudja, hogy ez egy szermentes hely.

Május végéig van pénz
A félezer tagunkból vannak olyanok, akik kedvet kaptak arra, hogy szervezzéka Hely életét, most 14 fiatalt viszünk élmény táborba a hétvégére. Működésrevan már pénzünk, a rezsit ki tudjuk fizetni. Egyelőre a programokat is visszüktovább, de jó volna, ha szakemberekkel tudnánk tovább dolgozni. Szegeden összesen négy, hasonló igényeket kiszolgáló hely van, sokkal többre lenne szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik