Belföld

Már lehet igényelni a mezőgazdasági támogatásokat

Két tucatnyi jogcímen lehet május közepéig támogatást igényelni, és ingyenes tanácsadással is segítik a gazdákat. Részletek itt!

Elkezdődött az egységes mezőgazdasági támogatási kérelem benyújtása. A legnagyobb számban és összegben igényelt területalapú mellett, további 24 jogcím alapján jár támogatás, amelyhez a Kormányhivatalon belül működő falugazdász-hálózat kiemelt segítséget nyújt. Csongrád megyében tavaly 12650 ügyfél adott be kérelmet, 350 ezer ha terület művelése után. Az általuk igényelt támogatás összege elérte a 20 milliárd forintot. A Csongrád Megyei Kormányhivatal falugazdászai, a kamarai tanácsadókkal együtt, idén is ingyenes segítséget biztosítanak azoknak, akik ezt igénylik – tájékoztatta a Szeged24-et a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtóreferense.

Varga Márta beszámolója szerint a területhez kötődő támogatási igényeket 2009 óta kizárólag elektronikus felületen keresztül lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. (MVH) A szankciómentes benyújtás határideje május 15-e, ezt követően június 9-ig szankció alkalmazása mellett még benyújtható a kérelem. Támogatást kaphat minden termelő, aki június 9-i határnappal jogszerű földhasználatot tud igazolni és legalább 1 hektár támogatható területtel rendelkezik, de 0,3 hektár szőlő, vagy gyümölcs ültetvény után is igényelhető. A parcellák méretének el kell érni a 0,25 hektárt.

Az elektronikus kitöltést a termelő saját maga is elvégezheti, amennyiben rendelkezik ügyfélkapus belépéssel, illetve az MVH-tól kapott regisztrációs számmal. A kérelem beadásában segítséget nyújt a CSMKH Földművelésügyi Igazgatósága (Szeged, Kossuth L. sgt. 17.) illetve a falugazdász hálózat, amely szervezet már a járási hivatalokhoz tartozik. Így az igénylés benyújtásához minden településen van segítség: telefonon történt időpont egyeztetés után vagy az ottani falugazdász, vagy a kamarai tanácsadó áll a gazdák rendelkezésére.

Az egységes támogatás keretébe a területalapú támogatás mellett még további 24 jogcímre lehet támogatást, vagy kifizetési kérelmet benyújtani.

Nagyon fontos támogatási feltétel, hogy területalapú, agrár-környezetgazdálkodási, kedvezőtlen adottságú területekre járó, illetve Natura 2000 gyepekre szóló kérelmeknél a területek földhasználati jogviszonya rendezett legyen.  Éppen ezért azt javasolják a szakemberek, hogy a kitöltéssel kapcsolatban minél korábban keressék fel az ügyintézőket a gazdák, hogy maradjon elég idő a szankciómentes pontosítására, a hiányzó adatok pótlására.

Az elmúlt évben megváltozott a természeti károk támogatása és sok más jogszabály is, érdemes tehát a felkínált ingyenes segítséget igénybe venni.

Információk kérhetők telefonon Szegeden, a 62/680-785, 62/680-781, 62/680-779, 30/3494886, 30/3701648 –as számokon, illetve a helyi falugazdásznál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik