Belföld

Sok milliárd forint támogatás a tét

Rövidesen megkezdődik az egységes kérelmek benyújtási időszaka, mely a Kormányhivatal keretein belül működő falugazdász-hálózat számára kiemelten fontos feladat. Fejér megyében tavaly közel 5700 ügyfél nyújtott be kérelmet. Az általuk igényelt támogatás összege megközelítette a 20 milliárd forintot.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően, április első felében megkezdődik az egységes kérelmek – az egységes területalapú támogatás, az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatást, a kedvezőtlen adottságú területek támogatása, a NATURA 2000 területek után járó és további 21 jogcím alapján járó támogatási kérelem – benyújtási időszaka.

Minderről dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott, valamint Czetnerné Kócsa Márta, a megyei kormányhivatal földművelés-ügyi igazgatóságának vezetője és Bögyös Zsolt, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kirendeltség-vezetője tájékoztatta a Fehérvár24-et.

A területhez kötődő támogatási igényeket 2008 óta kizárólag elektronikus felületen keresztül lehet benyújtani. A kérelembeadást a gazdálkodók, a saját vagy meghatalmazottjuk ügyfélkapuján keresztül tehetik meg, a határidő május 15-e. A Fejér Megyei Kormányhivatal falugazdászai, a kamarai tanácsadókkal együtt, idén is ingyenes technikai segítséget biztosítanak azoknak, akik ezt igénylik, és akiknek ezt a jogszabály lehetővé teszi – hangzott el a megyei kormányhivatalban rendezett sajtótájékoztatón.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a gazdálkodók döntő többsége (85 % felett) igénybe veszi segítségnyújtást a kérelem beadásához, és a gazdálkodók által elkészített és saját ügyfélkapun beküldött kérelmek esetében is gyakori, hogy a benyújtás előtti ellenőrzéssel megkeresik a falugazdászokat és a tanácsadókat.

A falugazdász hálózat az igénylők 2/3-ának, jellemzően 3500-4000 ügyfélnek segít a kérelem összeállításában, és végzi az elektronikus benyújtást. Az elektronikus kérelem kitöltése konkrét technikai feltételeket igényel. Ezért a korábbi években a hat falugazdász jellemzően a körzetközpontokban fogadta a gazdálkodókat, ezen kívül nagyobb településekre ki is települt az ügyfélszolgálat.

Az idei évtől a falugazdász-hálózat szervezetileg a járási kormányhivatalokhoz tartozik. Így a hat iroda ügyfélszolgálata mellett minden járási központban megteremtik a gazdálkodók kérelembenyújtásának feltételeit. Ezen kívül a nagyobb településekre, ahol a technikai feltételek biztosíthatók, és a gazdálkodók száma is indokolt, kitelepül az ügyfélszolgálat, a korábbi gyakorlatnak megfelelően.

Hamarosan megnyílik tehát az Egységes kérelmek 2013. évi elektronikus beadási felülete az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. A mintegy 25 támogatási jogcímre vonatkozó egységes kérelmet háromféle módon lehet benyújtani az MVH-hoz: amennyiben az ügyfél rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval saját ügyfélkapuján keresztül, amennyiben nem rendelkezik, technikai közreműködő vagy meghatalmazott útján-olvasható a Fejér Megyei Kormányhivatal közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik