Belföld

Hoffmann a mai reformkorról

hoffmann rózsa (hoffmann rózsa)
hoffmann rózsa (hoffmann rózsa)

Magyarságunk, történelmi tudatunk erősítése folytán válhatunk az Európai Unió és a nemzetközi közösség méltó, egyenrangú tagjává - mondta Hoffmann Rózsa.

A köznevelésért felelős államtitkár a Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület által szervezett közismereti vetélkedők országos döntőit megnyitó beszédében azt mondta: a százakat, ezreket megmozgató verseny rendkívül fontos a köznevelésügy egészében. Az egyik verseny, a Magyarország az én hazám nevű komplex honismereti vetélkedőről azt mondta: “magyarságunk (…) olyan érték, amely közös kincsünk, s ez az ami összeköt bennünket”. A magyar nyelv, a történelem és a haza. Hozzátette, hisz abban, hogy a verseny győzteseiben erősödik az a hazafiasság, amely – mint fogalmazott – “az utóbbi időben egy kicsit megkopott”.

Hoffmann Rózsa a ruháján is látható kokárda viseléséről azt mondta: “magyarságunk nem mások ellen, hanem az egész világ gazdagítására, saját magunk identitásának erősítésére szolgál”. Az Örökségünk ’48 – történelem és állampolgári vetélkedő kapcsán megjegyezte, hogy a reformkor kezdete előtt a Kárpát-medencében hozzávetőleg mindössze másfél millió ember beszélt magyarul, mostanra ez a szám 13-15 millióra változott. Ez “egy kitörölhetetlen egység Európában és a nagyvilágban” – jegyezte meg.

Az Európa – komplex állampolgári ismeretek versennyel kapcsolatban Hoffmann Rózsa arról beszélt, hogy magyarságunk, történelmi tudatunk erősítése folytán válhatunk az Európai Unió és a nemzetközi közösség méltó, egyenrangú tagjává. Erről szól a mai reformkorunk. “Némi túlzással azt mondhatnám, hogy ma is egy reformkort élünk, amikor az egész ország megújításán dolgozunk”. Az új köznevelési rendszerben nagy hangsúlyt fektetnek azon értékekre, amelyek a versenyekben is megjelennek: a tudatosságra, az állampolgári nevelésre és a történelem ismeretére – tette hozzá Hoffmann Rózsa.

A versenyeknek helyet adó Honvéd Kulturális Központban Papp Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatok főosztályának vezetője elmondta: a versenyek szorosan kapcsolódnak a honvédelmi neveléshez is. A legeredményesebb csapat tagjai különdíjként meghívást kapnak a május 17-ei Ludovika-fesztiválra – jelentette be.
Kissné Németh Éva, a Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület alelnöke elmondta: a nap folyamán csaknem háromszáz diák 93 csapatban méri össze tudását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik