Belföld

Hamarosan konzuli irodát nyitunk Melbourne-ben

melbourne (melbourne, ausztrália, )
melbourne (melbourne, ausztrália, )

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint Ausztráliában és Új-Zélandon jelentős magyar közösségek vannak, amelyek körében nagy az igény a magyar külképviseleti hálózat bővítésére a térségben.

Németh Zsolt március 12-23. között Új-Zélandon és Ausztráliában tesz látogatást. Elmondása szerint 2008-ban az előző kormány több magyar külképviseletet bezárt, közöttük a főkonzulátust Sydneyben, a kanadai Torontóban és a brazíliai Sao Paolóban, pedig ezek a helyek fontos központjai a magyar diaszpórának. Ausztráliában és Új-Zélandon is jelentős magyar közösségek vannak, ez indokolná, hogy szélesítsék a magyar külképviseleti hálózatot a térségben – hangsúlyozta.

Mint mondta, a Külügyminisztérium javaslatot tett a kormánynak egyes képviseletek újranyitására, így a közeljövőben várhatóan konzuli iroda nyílik Melbourne-ben. Állandó konzul kezdheti meg a munkáját Sydneyben is, és Ausztráliában további városokban kihelyezett konzuli napokat szerveznek. Ausztráliában sok Délvidékről elszármazott magyar él, körükben jelentős az érdeklődés a kedvezményes honosítás iránt – jegyezte meg.

Az államtitkár úgy látja, a magyar közösségekkel ápolt kapcsolatok szorosabbra fűzését segítheti, hogy hamarosan népművelők mennek több országba a magyar nyelv, történelem, népzene és néptánc oktatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik