Belföld

Hogyan gyűrjük le a tavaszi fáradtságot?

Tessék kimozdulni a szobából és hagyni, hogy a napfény cirógassa arcunkat. Kell ennél jobb gyógyszer tavaszi fáradtság ellen? - Bátyi Zoltán írása.

Már délben álmosak? Reggel átkozzák a csörgőórát? Úgy érzik, még egy golyóstoll is túl nehéz a kezüknek? Ja, kérem, beköszöntött a tavasz, és vele érkezett a tavaszi fáradtság is. Ami azonban könnyen leküzdhető – állítja Lajkó Krisztián fitnesz szakedző, aki már többször látta el jó tanáccsal olvasóinkat sport- és egészséges életmód ügyekben.

Kocogjunk ki a szabadba

A legfontosabb: mozduljunk ki a lakásból, és töltsünk minél több időt szabad levegőn. De öltözzünk az évszaknak megfelelően, ugyanis a télhez szokott test hőérzete csalóka. A nap ilyenkor még csak világit ereje nem igazán van. A mozgás, az egészséges, megfelelő minőségű, mennyiségű táplálkozás olyan a szervezetünk számára, mint egy páncél a fáradság, levertség szomorkás hangulat ellen.” – véli Krisztián.

Törekedjünk vitaminban gazdag ételeket fogyasztására, elkészítésére. Táplálkozásunk könnyű, egészséges ételekből álljon, melyek a télen ellustult anyagcserénknek is ébresztőt parancsol. Sokan hajlamosak ilyen tájt egy tisztítókúrára vagy kisebb nagyobb böjt beiktatására, amely segít a szervezetünk startra kész állapothoz, ám ezek alkalmazása előtt mindenképpen kérjük ki orvosunk tanácsát.

Köztudott, hogy a tavaszi fáradtság okozója, a vitaminhiány, nemcsak megelőzhető, hanem le is gyűrhető tudatos táplálkozással. Nem véletlen említem az egészséges étkezést, amibe a gyümölcs és zöldségfélék, saláták fogyasztása is beletartozik.

Vitaminban az orvosság

Igyekezzünk minél több C-vitamint bevinni a szervezetbe. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, segít a méregtelenítésben, védi érhálózatunkat, szívünket, csökkenti a szívinfarktus és az agyvérzés veszélyét. Hatékony a magas koleszterinszint ellen. Hiánya esetén fáradtság, levertség, depresszió figyelhető meg. C-vitamin a következő gyümölcsökben található: alma, citrom, citrusfélék, kiwi, málna, narancs. Zöldségfronton pedig: brokkoli, burgonya, hagyma, paprika, paradicsom, sárgarépa, zöldborsó az ajánlott.

Ha valakinek van gyümölcscentrifugája, érdemes a turmixokkal kísérletezgetni. Csak a képzelet és az ízlés szab határt, hogy milyen és mennyi zöldség, gyümölcs, akár mindkettő vegyítésével ízletes és egészséges üdítőket varázsolhatunk a poharunkba. Javaslom, kóstoljuk meg a zöld vagy fehér teát.

Lajkó Krisztián elmondta: a D-vitamint napfény hatására hozza létre szervezetünk, de mivel nem éri elég UVB sugárzás szervezetünket a téli hónapokban, nem tudunk eleget szintetizálni, ezért apadnak ki a raktáraink. Együnk hát minél több halmájat, májat, tej- és tejtermékeket, tojást.

Próbálják ki a skótzuhanyt!

Alvás után kezdjük vidáman a napot! Felébredéskor nyújtózzunk egy nagyot, és ha időnk engedi (csak rajtunk és az ébresztőn múlik) végezzünk 1-2 laza tornagyakorlatot! Kiváló reggeli program. E pár perc után javaslok egy reggeli „skótzuhanyt”, ugyanis a meleg és hideg víz váltakozása – is élénkíti a vérkeringést, fokozza a szervezet tűrőképességét. A „klasszikus” váltózuhany 2–15 percig tart, mindig meleg, 35–40 Celsius-fok közötti erős vízsugárral kezdődik, és hideg, 16–18 fokos vízsugárral kell befejezni.

Ezután jöhet a reggeli tea, kávé és a táplálkozás. Az egészséges tápláló reggeli után duzzadó erővel eshetünk neki az aznapi feladatoknak. A munka végeztével hetente szánjunk 2-3 napot valamilyen sportra. Akár egy uszoda vagy egy kondicionáló terem szolgáltatásaid igénybe véve teljessé tehetjük a napunkat. Ha ezeket a javaslatokat elfogadjuk és alkalmazzuk, akkor pár nap alatt rááll a szervezetünk az „új” életvitelre, és azon vesszük észre magunkat, hogy testünkben is beköszöntött a várva várt tavasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik