Belföld

Szigetvári Viktor: Nyoma sincs konfliktusnak

A Milla ma úgy döntött, nem alakul párttá. De ez az Együtt 2014-et egyáltalán nem zavarja. Villáminterjú Bajnai jobbkezével.

Nem állnak jól. Pár hete az LMP intett be akkorát az Együtt 2014-nek, hogy szét is esett rögvest. Menet közben az MSZP-ről is kiderült, egyelőre biztosan nem hajlandó bebújni a nagy közös ernyő alá. Ma meg a Milla jelentette ki: nem kér a pártosodásból. Ezzel vége is a bajnaista dalnak?

Dehogy van vége! Nincs itt semmiféle konfliktus.

Azt olvasni az egyesület blogján: a Milla tudomásul veszi, hogy „az Együtt 2014 mozgalom szereplői pártot alapítanak, és azt, hogy lesznek millások, akik ebben aktív szerepet vállalnak, de… a Milla mint szervezet nem kíván a választásokon indulni, jelölteket állítani, pártpolitikai küzdelemben részt venni… A Milla számára a politika továbbra is a közügyeket jelenti; a Milla elsődleges bázisa az utca, a közélet pártpolitikán kívüli valamennyi színtere, a választók és civilek tömegei. Mert számunkra ez jelenti az igazi demokráciát: amikor a politika a közügyekről szól, és nem a pártokról; amikor a politikus maga is civil, és civilként a civil embert képviseli, nem pedig a pártját.” Ez nem elég konfliktusnak?


(Fotók: Kummer János)

Nyoma sincs konfliktusnak. Pártot magánszemélyek alapítanak. Mindössze annyi történt, hogy a Milla úgy döntött: nem minden tagja lesz tagja az Együtt 2014 pártnak is. Viszont – ahogy ön is idézte – meghozták azt a döntést, miszerint teljes mértékben támogatják azokat a Millában lévő magánszemélyeket, akik az Együtt 2014 párthoz is csatlakozni kívánnak.

Önök eleve azzal számoltak, hogy a Milla egyesület marad az idők végezetéig?

Semmi baj azzal, hogy a Milla mint egyesület megőrzi civil arcát. Egyébként a Haza és Haladás Egyesület sem alakul párttá, a párt nem jogutód lesz. Új alapítású szervezet.

A Szolidaritás viszont igen.

Az Együtt 2014 pártban lesz majd három platform: az egyik a civil millásoké, a másik a szolidaritásosoké, a harmadik a Haza és Haladás tagjaié. A Milla egyesület, s ha akarna, se csatlakozhatna egyetlen párthoz sem.

A hvg.hu publicistája, Seres László azt írta: Bajnainak most nyílik esélye a 2014-es győzelemre, hogy megszabadult az amatőr civilektől.

Ennek annyi a valóságalapja, hogy azok a civilek, akik nem akarnak professzionális politikát csinálni, nem maradnak szervezet nélkül. Azok viszont, akik politizálni akarnak, lásd a vezetőjük, Juhász Péter, belépnek a pártba.


Nem megváltoztatják, hanem megvalósítják

Minapi interjúnkban ön azt mondta az E14-re: „Felgyorsítottuk a párttá alakulás folyamatát, áprilisra megleszünk.” Ez még áll?

Az Együtt 2014 párttá alakulása a tervnek megfelelően zajlik, és abban mindazok részt vesznek, akik október 23-át követően együttműködésre léptek azért, hogy 2014-ben kormányváltás, korszakváltás, majd jó kormányzás legyen Magyarországon. A párttá alakulást követően mind a Szolidaritás, mind a Haza és Haladás Egyesület megőrzi a maga civil szervezeti formáját ugyanúgy, ahogy a Milla. A három civil szervezet közötti együttműködés pedig a jövőben is megmarad. A Milla vasárnapi döntései nem megváltoztatják, hanem megvalósítják a párttá alakulással kapcsolatos közös döntéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik