Belföld

Élőlánccal veszik körbe az ELTE-t

„Kirúgják a tanárainkat! (...) Nem hagyjuk!” – olvasható az Élőlánc a Tanárokért Facebook-oldalon.

Az egyetemfoglaló diákok kedden fél 2-kor a Múzeum körúti kampuszon élőlánccal tiltakoznak az ELTE BTK-n zajló elbocsátások ellen.

A kar dékánja szombaton jelentette be, hogy huszonkét – nyugdíjas korú – oktatójától válik meg a bölcsészkar. További tíz, félállásban dolgozó oktatójukat pedig arra kérik, hogy igényeljenek fizetés nélküli szabadságot az év végéig.

„Azt hitted, nem érint a forráskivonás? Ezen a héten minden eddiginél nagyobb leépítés zajlik a bölcsészkaron! Nem számít a diákok megbecsülése. Nem számít a tudományos teljesítmény. Kiváló, az egyetem minőségét és jó hírét meghatározó oktatókat akarnak eltávolítani. Egyelőre 32 tanár van a listán, olyan nevek, akik nélkül az egyetem nem lehet ugyanaz. Nem hagyhatjuk, hogy távozzanak” – olvasható a demonstráció Facebook-oldalán.

A hallgatók negyed 3-tól fórumot tartanak az A épület 47-es termében a forráskivonásról.

Az ELTE-s leépítések ellen tiltakozott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az Oktatói Hálózat (OHA) is. Az OHA szerint az ELTE BTK nincs egyedül a bajban: a Budapesti Corvinus Egyetemen az elbocsátásokat, nyugdíjazásokat megalapozó rektori rendelkezés már megszületett, csak a felmondóleveleket nem írták még meg. Hasonló döntések várhatóak a következő hetekben országszerte a felsőoktatási intézményekben.

Mint az OHA közleményében írja, „ezek a kényszerű lépések leleplezik a kormányzati propaganda hazugságait. Nem igaz ugyanis, hogy a felsőoktatási intézmények működési költségeihez való állami hozzájárulás brutális kurtítását más címen adott összegek bármennyire is enyhítenék. Nem igaz, hogy a felsőoktatás átalakítása a minőség javítása érdekében folyik, hiszen a magyar felsőoktatás ‘zászlóshajóját’ éri súlyos, az oktatási és kutatási potenciált nagymértékben romboló megszorítás. Nem igaz, hogy a mostani intézkedések a felsőoktatás munkaerő-piaci igényekhez való igazítását szolgálják, mert az ELTE BTK-n végzettek mutatói ezen a téren is kiemelkedően jók. A kormányzat nem megoldásra, hanem politikai sikerekre törekszik, és kétségtelen, hogy ezen a téren eredményeket is ért el. Sikerült szembefordítania egymással az egyre szűkösebb erőforrásokért harcoló egyetemeket, karokat, szakokat. Sikerült elérnie, hogy a felsőoktatás lebontását, az önfelszámolás visszafordíthatatlan, káros és méltatlan lépéseit maguk az intézmények hajtsák végre. Sikerült megakadályoznia, hogy az intézmények egységesen és szolidárisan álljanak ki az elfogadhatatlan mértékű megszorítás ellen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik