Belföld

Iskolába kényszeríthetik a hatéveseket

Nincs elegendő férőhely az óvodákban az újonnan érkező hároméveseknek. Így marad az „átcsoportosítás": a hatéves pakol, és iskolába megy.

Tömegével küldhetik általános iskolába a hat évet betöltött, de még nem iskolaérett óvodásokat 2014 szeptemberétől, mert nem lesz elég hely az óvodai nevelésre kötelezett hároméves gyerekek számára – ezt jósolta lapunk megkeresésére dr. Bakonyi Anna pedagógiai szakértő a köznevelési törvény jövő év szeptemberétől hatályos rendelkezésének következményeként.

Az Alkotmánybíróság keddi határozatában úgy döntött: nem ellentétes az alaptörvénnyel a köznevelési törvénynek az a paragrafusa, amely 2014-től minden hároméves gyerek számára kötelezővé teszi az óvodát. A testület szerint „a napi négy órás foglalkozás általánosságban indokolt elsősorban a szocializáció, a majdani iskolai követelményekhez való alkalmazkodás, a társadalomba való beilleszkedés megkönnyítéséhez”.


Fotó: Neményi Márton

Szabó Máté ombudsman tavaly júliusban kérte az Ab-t, hogy semmisítse meg a rendelkezést, arra hivatkozva, hogy az korlátozza a szülőknek az alaptörvény, illetve a Magyarország által is aláírt Gyermekjogi Egyezményben biztosított neveléshez való jogát. Szabó Máté szerint az óvodának ugyan nagyon fontos szerepe van a gyerekek fejlődésében, de az egységes, kötelező korhatár nem veszi figyelembe, hogy ebben az életkorban még igen jelentős különbségek lehetnek a gyerekek közt.

A 2011 decemberében elfogadott új köznevelési törvény óvodakötelezettségi rendelkezése már annak idején is nagy port kavart. A kritikusok egy része túlzónak találta az előírást, mondván, sok családban biztosítottak a megfelelő nevelési feltételek, és a gyerekeket nem kellene kiszakítani idejekorán a családi környezetből. Másik részük pedig az elegendő számú férőhelyek és a zsúfoltság miatt aggódott, külön kiemelve, hogy épp ott kevés a férőhely, ahol a legjobban kellene: a hátrányos helyzetű térségekben.

Lesz elég óvoda! – ígérték
Az oktatási államtitkárság adatai szerint egy év múlva csaknem 400 ezer 3-6 évesnek kell óvodai férőhelyet találni, ebből azonban a tavaly augusztusi adatok alapján még mintegy 25 ezerrel kevesebb van. A kormány meghirdetett ugyan 2012 januárjában 9,39 milliárd forint összegű óvodafejlesztési pályázatot, de – mint azt korábban lapunknak Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár elmondta – ezzel együtt is kevés lesz a hely. Az oktatási tárca a problémát úgy kívánja megoldani, hogy a jelenleg az óvodák számára jogszabályban előírt 3 négyzetméter/fő helyszükségletet kettőre csökkenti, azaz másfélszer több gyerek elhelyezését teszi majd lehetővé az egyes óvodákban. Azaz az amúgy is túlterhelt óvodák zsúfoltságának növelésével.

Kigolyózva

Bakonyi Anna az FN24-nek elmondta: alapvetően egyetért az elképzeléssel, hasznosnak és indokoltnak tartja az óvodakötelezettséget a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítése érdekében, de megítélése szerint törvényileg túl mereven szabályozták a rendelkezést, így annak számtalan negatív hatása lehet mind a szülőkre, mind a gyerekekre nézve.

„A törvény eredetileg úgy rendelkezik, hogy 3 és 6 éves kor között kötelező az óvoda, de egyedi elbírálás alapján felmenthető az óvodalátogatás alól a gyerek. Kérdés azonban, hogy a felmentéssel mennyire tudnak majd élni a szülők. Az már most világosan látható, hogy biztosan nem lesz meg az elegendő számú férőhely, így viszont – a szükséghelyzet miatt – szinte az összes hatévest elküldik majd iskolába, hogy legyen hely az újonnan érkezőknek. Még azokat is, akiknél egyébként nem lenne indokolt, és akiknek jót tenne, ha még egy évet óvodában maradhatnának” – magyarázta a szakértő.

Bakonyi Anna szerint vannak óvodák, ahol ma is kénytelenek túllépni a kívánt 25-ös csoportlétszámot, így esetenként előfordul 33 fős csoport is. Ha még tovább növelnék a már most is alig kezelhető létszámot ezekben az intézményekben, akkor az már erősen a gyerekek, a nevelés kárárára menne.

Az Ab két másik, a többi közt a rendőrségi törvény ellen benyújtott ombudsmani indítványt is elutasította. Erről bővebben itt olvashat!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik