Belföld

Etikátlan Bayer Zsolt publicisztikája

bayer-zsolt (bayer zsolt, )
bayer-zsolt (bayer zsolt, )

A Főszerkesztők Fórumához a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda fordult panasszal Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban 2013. január 5-én megjelent „Ki ne legyen magyar?” című írása miatt.

Az iroda szerint a cikk kijelentései, hangvétele és tartalma alkalmas volt a roma kisebbség megsértésére, kirekesztésére, a velük szemben a társadalomban élő gyűlölet és indulatok fokozására. Kérték, hogy a Főszerkesztők Fóruma adjon ki „etikai-szakmai állásfoglalást” az ügyben. A Magyar Hírlapnak sem főszerkesztője, sem más munkatársa nem tagja a fórumnak, így az etikai kódex rájuk semmilyen kötelező érvénnyel nem bír, a fórum a panaszolt cikket etikai irányelvei tükrében mégis értékelte, és arra jutott, hogy Bayer Zsolt írása több ponton is sérti a Főszerkesztők Fórumának etikai kódexét.

„A cikkben a szerző egy erőszakos bűncselekménnyel kapcsolatban ad hangot felháborodásának, ami eddig önmagában nem kifogásolható. Azonban a cikk a szerző által már tettesekként kezelt gyanúsítottak cigány származásából a cigányságra mint csoportra nézve teszi a lehető legdurvább minősítéseket. Ezt alig menti, hogy a ‘cigányság jelentős része’ kitételt használja, jelezve, hogy nem minden cigányra gondol, de szavai egyértelműen a cigányságra irányulnak, mint differenciálatlan csoportra.”

A szöveg agresszivitásával egészében és egyes részeiben is nemcsak alkalmas a gyűlölet szítására, hanem érezhetően célja is az indulatok felkorbácsolása. Ennek megítélését csak súlyosbítja, hogy a (vélhetően) cigányok által elkövetett bűncselekmények a szerző számára nem először szolgálnak ürügyül a cigánysággal mint csoporttal kapcsolatos indulatainak megfogalmazására.

A cikk további etikai normát sért súlyosan azzal, hogy a tárgyalt bűncselekmény gyanúsítottját tettesként kezeli. Kétségkívül léteznek bűnesetek, amelyben akár tettenérés, akár beismerés, akár a sok szemtanú miatt a gyanúsított bűnösségéhez kevesebb kétség fér, mint általában, az ártatlanság vélelmének kötelmét azonban ebben az esetben különösen aláhúzza, hogy a gyanúsított fiatalkorú, akit – megszegve az újságíró-etikai előírások egyik legfontosabbikát – a szerző teljes nevén megnevez – olvasható a Főszerkesztők Fórumán.

A publicista később válaszolt az őt ért bírálatokra, és azt írta, hogy szándékosan félreértették a mondatait. „Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (…) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból” – fogalmazott írásában Bayer Zsolt. A cikk miatt két magánszemély feljelentést tett közösség elleni izgatásra hivatkozva, de ezt bűncselekmény hiányában elutasította az ügyészség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik