Belföld

Kétséges a fővárosi LMP-frakció jövője

lmp (ingyenes, )
lmp (ingyenes, )

Tarlós István szerint nem lehet, hogy az LMP-ből távozó fővárosi képviselők egy névváltoztatással "letudják" az ügyet - a főpolgármester erről a Magyar Nemzetnek beszélt.

Furcsa jogi helyzetet teremt a fővárosban is az LMP kettészakadása – írja a lap szerdai száma. A párt három budapesti képviselője, Kaltenbach Jenő, Somfai Ágnes és Hanzély Ákos ugyanis az LMP-t elhagyó Párbeszéd Magyarországért Platformhoz tartozik.

“A fővárosi képviselők a pártvezetésnek jelezték kilépési szándékukat, de még mindannyian az LMP tagjai. Az fel sem vetődött, hogy lemondjanak a mandátumukról” -– hangsúlyozta Püspöki Gábor, a frakció sajtófőnöke, aki megjegyezte: álláspontjuk szerint a Fővárosi Közgyűlés hatályos szervezeti és működési szabályzata alapján minden mehet tovább, csak új névvel.

“Nem lehet, hogy egy névváltoztatással ‘letudják’ az ügyet” – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Tarlós István (Fidesz-–KDNP) főpolgármester. Mint kifejtette, amíg a jogi helyzet nem tisztázódik, függetlennek kell tekinteniük a képviselőcsoport tagjait, rájuk ugyanis egyetlenegy választópolgár sem szavazott. A voksokat és az abból eredő mandátumokat a Fővárosi Közgyűlésbe jutott pártok kapták – mondta.

A városvezetés sürgősen megvizsgálja a közgyűlés hatályos szervezeti és működési szabályzatát, s ha szükséges, kezdeményezik a módosítását – szögezte le Tarlós. A főpolgármester a fővárosi képviselőcsoport jövőjéről szólva úgy fogalmazott: nem szeretne “embertelenül” eljárni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik