Belföld

Kettészakadt az LMP

Kilépnek az ökopártból a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai. Szerintük az LMP mostani stratégiája nem vezet kormányváltáshoz.

Kilépnek az LMP-ből és új pártot hoznak létre a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai – jelentette be Jávor Benedek vasárnap. A platformisták szerint az LMP kongresszusa által ismét megerősített stratégia nem vezethet kormányváltáshoz. Újonnan alakult facebookos oldalukon ezt írják: “Olyan politikai alternatíva kell, ami garanciája lesz annak – tanulva az előző kormányok hibáiból -, hogy a demokráciát újra lehet építeni, miközben leváltjuk Orbán rendszerét!”

A kilépő nyolc parlamenti képviselő továbbra is megtartja mandátumát és párbeszédet kezd az LMP megmaradt hét képviselőjével annak érdekében, hogy valamilyen formában megmaradjon a parlamenti frakció.

Schiffer: ez nem pártszakadás

Az LMP frakcióvezetője szerint nem jelent pártszakadást a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjainak kilépése, hiszen a párttagság alig 10 százaléka jelezte eddig távozási szándékát. Az LMP tárgyalásokat kezd azokkal, akik el kívánják hagyni a pártot, annak érdekében, hogy a kiválás kulturált körülmények között történjen – közölte Schiffer András.

Bajnaiékkal vagy nélkülük

Mint arról szombaton beszámoltunk, nem fogadott el új pártstratégiát az LMP hétvégi kongresszusán. Így érvényben marad az a novemberben meghozott döntés, amely elutasítja az együttműködést az Együtt 2014 választói mozgalommal.

Schiffer András a Bajnai Gordon nevével fémjelzett mozgalom ellen voksoló frakcióvezető szombat este még azt mondta, hogy a kongresszus racionális döntést hozott. Hozzátette, reméli, a platform tagjaival meg tudnak egyezni arról, hogy közösen képviseljék a hosszú távú stratégiai célokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik