Belföld

Elsőfokú riasztás hófúvás miatt Fejér megyében

Fejér megye nyugati és déli részére (Mór, Székesfehérvár, Enying, Aba, Sárbogárd, Dunaújváros térsége) hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki január 18-án, pénteken reggel.

A meteorológiai előrejelzés szerint pénteken az ország nagy részén erős, 40-60 kilométer/órás lesz a szél, de a Dunántúlon és északkeleten már 70 kilométer/órát is meghaladó viharos lökések előfordulhatnak. Fejér megye nyugati és déli részére (Mór, Székesfehérvár, Enying, Aba, Sárbogárd, Dunaújváros térsége) hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki január 18-án, pénteken reggel. A felerősödő légmozgás miatt hóátfúvásos útszakaszok alakulhatnak ki Fejér megyében is, a szél alacsony hótorlaszokat emelhet, ezért a katasztrófavédelem továbbra is arra kéri a hosszabb, több megyét is érintő utat tervező gépjárművezetőket, elindulás előtt mindenképpen érdeklődjenek a tervezett útvonal járhatóságáról, és vigyenek magukkal hóláncot.

A kamionok az egy- és kétszámjegyű főutakon közlekedjenek, az alacsonyabb rendű utakon történő szállítást lehetőségeikhez mérten halasszák későbbre, vagy válasszanak más útvonalat. A tehergépkocsik tekintetében is rendkívül fontos, hogy a járművek téli gumiabroncsokkal és hólánccal legyenek felszerelve, mert a hóátfúvásos útszakaszokon, valamint nyári gumival a kisebb emelkedőkön is megakadhatnak, és nem tudják folytatni az útjukat.

Az esetlegesen felmerülő hosszabb várakozási idő megkönnyítése érdekében a katasztrófavédelem javasolja, hogy a személy- és tehergépkocsikban utazók egyaránt vigyenek magukkal meleg ruhát, takarót és meleg védőitalt. A csomagtartókban elhelyezett hólánc és lapát a hóátfúvásos útszakaszokon segítheti a továbbhaladást. A balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemmel, helyesen megválasztott sebességgel közlekedjenek. Vezessen körültekintően és óvatosan!

Az utak síkosság mentesítését a közútkezelő folyamatosan végzi. A járdák síkosság mentesítéséről az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójának kell gondoskodnia. Ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztítása az ő feladata-tájékoztatta a Fehérvár24-et Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik