Belföld

Nyitott bíróságok program Szegeden is

Szegeden is sikeres a Nyitott bíróságok program, melyben aktívbírók és bírósági titkárok tartanak előadásokat középiskolásoknak, hogy szélesítsék a korosztály jogi ismereteit.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) meghirdette a „Nyitott bíróságok” programot. Ennek keretében a bíróságok bírái és bírósági titkárai előadásokat tartanak középiskolásoknak, hogy szélesítsék a korosztály jogi ismereteit.

A programba – vidéken elsőként – bekapcsolódott a Szegedi Ítélőtábla is, és első lépésben, tavaly november 23-án öt szegedi középiskolával (Ságvári Endre Gimnázium, Radnóti Miklós Gimnázium, Deák Ferenc Gimnázium, Tömörkény István Gimnázium, Eötvös József Gimnázium) kötött megállapodást.  Aközépiskolák érdeklődése érthető, hiszen mindenkinek közös érdeke, hogy a diákok tisztában legyenek jogaikkal és kötelezettségeikkel, mert csak így várható el, hogy jogkövető állampolgárokként éljenek.

A „Nyitott bíróságok” program fakultatív jellegű, nem kötelező, csak igény esetén látogatják a bírók az őket felkérő
intézményeket. A diákok osztályfőnöki órákon kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, az igazságszolgáltatás és a bíró függetlenségéről, a bírósági szervezetrendszerről, a legfontosabb jogágakról, valamint a diákságot leginkább érintő jogszabályokról.

A programba bekapcsolódók bírósági tárgyalásokon vehetnek részt, az érdeklődő tanulók pedig – előzetes egyeztetést követően – a szegedi büntetés-végrehajtási intézménybe is ellátogathatnak.

Az előadás sorozat január 14-én a szegedi Eötvös gimnáziumban folytatódik, ahol dr. Harangozó Attila elnök, dr. Hámori Attila elnökhelyettes, dr. Szeghő Katalin, dr. Kissné dr. Koch Ágnes, Gyurisné dr. Komlóssy Éva tanácselnök bíró, dr. Cserháti Ágota, dr. Halász Edina, dr. Sefta Márta, dr. Nagy Erzsébet, dr. Kiss Gabriella bíró és dr. Ződi Zita bírósági titkár tart majd előadást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik