Belföld

Operacsemegét kínál a Belvárosi mozi

Folytatódik szombaton este a New York-i Metropolitan Opera Live in HD elnevezésű nemzetközi közvetítéssorozata a Belvárosi moziban. Ez alkalommal Berlioz nagyoperáját, A trójaiakat adják.

Négy évvel ezelőtt, 2009 őszén csatlakozott a szegedi Belvárosi mozi a New York-i Metropolitan Opera Live in HD elnevezésű nemzetközi közvetítéssorozatához. Az elmúlt évadokban az operavilág legnagyobb sztárjainak fellépésével több mint 30 izgalmas produkciót láthatott a szegedi közönség. Az idei – negyedik évad – egyik kiemelkedő érdekessége a szombat esti közvetítés, amely közel hat órányi hosszúságú.

Vergilius Aeneasának 4. könyvéből maga Berlioz írta A trójaiak címmel 1863-ban Párizsban bemutatott nagyoperájának szövegkönyvét. Az eredetileg ötfelvonásos darab Kr. e. 1200 körül, Trója bevételénél, majd Karthágó ostroma idején játszódik. A trójaiakat több zenetörténész valójában két opera összevonásának tekinti; a teljesnek tekinthető több mint ötórás verziót csak Berlioz halála után tíz évvel mutatták be – német nyelven Karlsruhében. Az első 20. századi, rövidített előadás 1955-ben volt, de csak egyetlen estét élt meg. Végül 1969-ben a londoni Covent Garden színre vitte az eredeti, ötfelvonásos verziót francia nyelven. A teljes opera színpadra állítása a hatalmas zenekar és a darab hosszúsága miatt óriási feladat. A londoni bemutató sikere után a Metropolitan is színpadra állította, azóta pedig alkalmanként több színház is műsorra tűzte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik