Belföld

Ingyenes felsőoktatást akarnak a szülők

Petícióban követelik, hogy a kormány biztosítsa az ingyenes felsőoktatást minden középiskolai tanulónak, aki a szükséges képességekkel rendelkezik.

Az Alaptörvény egyes rendelkezéseire hivatkozva felsőoktatási petíciót írt a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért. Közleményükben emlékeztetnek arra, hogy minden magyar állampolgárnak alkotmányos joga van a művelődéshez, amit az egyéni képességek alapján a felsőfokú oktatáshoz való hozzáférés, és az oktatásban részesülők törvényben meghatározott anyagi támogatása tesz lehetővé.

Erre hivatkozva kezdeményezik, hogy a kormány biztosítson ingyenes felsőoktatási férőhelyet minden középiskolai tanulónak, akik képességeik (pontszámuk) alapján megfelelnek a felsőfokú oktatás követelményeinek.

Emlékeztetnek arra is, hogy az OECD-országokhoz viszonyítva Magyarországon kevesen rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, pedig annak birtokában sokkal jobbak a munkavállalási esélyek. Ezért kezdeményezik a felsőoktatás bővítését, a keretszámok folyamatos növelését, és a hallgatók számára megfelelő anyagi támogatás juttatását, hogy jövedelmi helyzetüktől függetlenül tudjanak a társadalmi mobilitásukat elősegítő felsőfokú végzettséghez jutni.

Az egyesület szerint a felsőoktatási törvény rendelkezési sértik a tanulás szabadságához és a foglalkozás szabad megválasztásához való jogot, és akadályozzák a középiskolai tanulókat abban, hogy a lehető legmagasabb szintű tudás megszerzése érdekében felsőoktatási intézményben tanuljanak tovább.

Hétfőn ismét tüntetés volt a fővárosban a felsőoktatás átalakítása miatt. A diákok általános sztrájkot hirdettek szerdára, amennyiben a kormány nem teljesíti követeléseiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik