Belföld

Sztrájkveszély a reptéren

reptér (reptér, )
reptér (reptér, )

Szakszervezeti figyelmeztetés szerint hétfőtől bármikor lehet figyelmeztető munkabeszüntetés a Liszt Ferenc-repülőtéren.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) szerint a tárgyalásos megoldásban bízva egyeztetést kezdtek a Hochtief-Budapest Airport vezetőségével, érdemi megbeszélés nem történt, a céget képviselő jogászok a problémák áttekintése helyett rögtön a sztrájktörvény értelmezésével, az elégséges szolgáltatás mértékének meghatározásával kezdték az egyeztetést.

Az érdekképviselet a közleményben jelezte: sem a vezérigazgató, sem a HR-igazgató nem vett részt egy találkozón sem, és a LESZ által ismertetett követelésekre nem reagáltak.

A dolgozók a fizetések és a cafeteria legalább idei, már többször csökkentett értékének megőrzését, valamint a tavasszal bevezetett, napról napra változó munkaidő-beosztások újraszabályozását kérik. Emellett ragaszkodnak az üzemanyag-tankolásoknál használt elavult és balesetveszélyes berendezések cseréjéhez – közölte a LESZ. A szakszervezet szerint a dolgozók mellett a repülőtérre és a repülésbiztonságra is veszélyes a mára kialakult helyzet.

Az érdekképviselet kitért arra is: hónapok óta növekszik az elégedetlenség a cégcsoportnál, néhány hete egy nagyobb csoport bejelentés nélküli sztrájkot – vadsztrájkot – tervezett, de a LESZ-nek sikerült erről lebeszélnie őket.

A cégvezetés további megszorításokat, fizetéscsökkentést helyezett kilátásba 2013-tól, emiatt a LESZ nem tud felelősséget vállalni a repülőtér zavartalan működéséért. Hétfőtől bármikor sor kerülhet figyelmeztető sztrájkra – fogalmaz közleményében a szakszervezet.

A tájékoztatás szerint a 2008 tavaszán alakult LESZ a hazai légiközlekedési ágazat legnagyobb érdekképviseleti szerve, jelenleg több mint ezer tagja van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik