Belföld

Megszűnés fenyegeti a szegedi MASZK-ot

Tarthatatlan helyzetbe jutott a nemzetközi fesztiválakokat rendező, többszören díjazott szeged székhelyű, országos egyesület.

Felmutatható eredményeink mellett mostanra pénzügyileg tarthatatlan helyzetbe kerültünk, tartalékaink kimerültek, a független színházi élet más szereplőivel együtt minket is a megszűnés fenyeget” –írják a Szeged24-hez eljuttatott közleményükben a Magyarországi Alternatív Színházi Központ (MASZK).

Martinkovics Katalin, a Maszk elnöke és gazdasági igazgatója arról számolt be: az Emberi Erőforrások Minisztériuma még június 15-én írta ki a VI.kategóriába sorolt színházaknak – nem hagyományos kőszínházak ( a szerk.) „az előadó-művészetben jelentkező újító törekvések támogatására és a magánszféra versenyképességének erősítésére szóló nyílt pályázatát”, melynek eredményét szeptember 27-én hozta nyilvánosságra. Majd november elején zárolta a nekik megítélt pénz 36,51 %-át, jelenlegi álláspontjuk szerint jövő év januárjáig.

Ahogy erről korábban egyenként beszámoltunk nemrég az egyesület rangos kiváló minősítést kapott a több mint húsz éve megrendezett  világszinten elismert Thealter fesztiválért, melyen számos egyedülálló előadást, ősbemutatót láthatott a közönség. A MASZK más hazai és külföldi társulatokkal is együttműködik. Ebből is született már számos díjazott darab. Nyáron az egyiket például egyedüli magyar produkcióként Brazíliába, a legrangosabb közép-amerikai fesztiválra is meghívták.

Martinkovics Katalin közlése szerint eredményeik dacára az egyesületet most a megszűnés fenyegeti. Őszi fellépők, a programjakban közreműködő munkatársuknak és szolgáltatónak nem tudják kifizetni a számlákat.

„Tartalékaink elfogytak, jegybevételünk idén már nem lesz. Jegybevételünk révén 1.6 millió forint támogatásra vagyunk jogosultak, mindent meg is teszünk a források felkutatása érdekében – azonban ezen a pályán a nem csak más színházakkal, hanem a látványsportok mellett az államháztartással is egyre reménytelenebbnek látszó küzdelmet vívunk.

A Balog József ( a MASZK elnöke) rendezte, Kvartett című egyik díjas kooprudiciós darab részlete

Jelenleg – a lehetséges források felkutatása mellett – azon igyekszünk, hogy december végéig fenn tudjuk tartani infrastruktúránkat (iroda, telefon, internet), és ne keletkezzen köztartozásunk – hiszen ha nem tudunk megfelelni ezen kritériumoknak, akkor a megítélt és csökkentett működési támogatásra sem leszünk jogosultak.(… ) Így ebben a pillanatban semmilyen más számla kiegyenlítésére nincs módunk, és jelenleg mi is csak annyit ígérhetünk: mihelyst beérkeznek a támogatások, kiegyenlítjük a tartozásainkat. Elkeserítőnek tartjuk a helyzetet és borzasztóan sajnáljuk, hogy akaratunkon kívül ilyen helyzetbe hoztuk partnereinket, és azon dolgozunk, hogy a tartozásaink kiegyenlítése lehetőleg még az idén megtörténjen, hiszen számunkra is további pénzügyi és pályázati bonyodalmakhoz vezet, ha ez a kifizetés valóban csak januárban történik meg” -írja a civil szervezet alelnöke.

A MASZK a független színházi életet érintő kormányzati döntésekről, és a szakmai reakciókról a (www.maszk.hu), illetve az egyesület Facebook-oldalán http://www.facebook.com/alterra.regi.zsinagoga)  tájékoztat..

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik