Belföld

Újabb titkos Hoffmann-dokumentum: nincs pénz a reformra

Hoffmann-Rozsa-es-Balog-Zoltan(210x140)(1).jpg (hoffmann rózsa, balog zoltán)
Hoffmann-Rozsa-es-Balog-Zoltan(210x140)(1).jpg (hoffmann rózsa, balog zoltán)

Súlyos aggályokat fogalmaz meg az oktatási államtitkárság az iskolák államosításával kapcsolatban. Nincs pénz az átalakításra, már januárban elbocsátások jöhetnek.

A hvg.hu birtokába került, nem nyilvános október 20-i keltezésű kormányelőterjesztés szerint egyelőre nincs költségvetési fedezet az iskolák államosítására. A „Hatásvizsgálati lap” szerint ugyanis „a közpolitikai cél megvalósulásához szükséges biztosítani a Kormánynak az érintett közreműködő állami szervek részére azokat a többletforrásokat, és személyi kapacitásokat, amelyek az átalakítás ilyen erőltetett ütemét lehetővé teszik. A döntés végrehajtásához szükséges személyi, tárgyi, költségvetési feltételek nem állnak teljes mértékben rendelkezésre sem a Központban, sem az Oktatási Hivatalban, sem a Magyar Államkincstárban. De az érintett önkormányzatokban is jelentős többletfeladatokat kell majd elvégezni az átszervezések, és az azokat megalapozó leltározások, adatgyűjtések és adminisztrációs feladatok következtében” – idézi a hvg.hu a – Balog Zoltán és Hoffmann Rózsa által is jóváhagyott – dokumentumot.

Mint korábban írtuk, az oktatási bizottságban Pokorni Zoltán már korábban kijelentette, hogy “lyukak vannak a Klebelsberg Intézményi Központ költségvetésében”, s rámutatott, legalább 170 milliárd hiányzik. A most ismertetett előterjesztés szerint a Klebelsberg Intézményi Központ (KIK) „személyi állományának és szervezeti struktúrájának 2012. november közepére fel kell állnia, el kell készíteni mind a 198 tankerületben a köznevelési intézmények beolvadását megelőző részletes elemzéseket, leltárakat. Infrastrukturálisan meg kell teremteni az érintett önkormányzatoktól átkerülő személyi és költségvetési ügyekhez kapcsolódó dokumentumok tárolásával kapcsolatos kapacitásokat”.

Ehhez képest egyelőre annyit tudunk, hogy kinevezték a tankerületi vezetőket. De a lap egy fideszes forrása szerint „a KIK költségvetése a bérekre sem elegendő, és akkor hol van még a pénz az életpályamodellre, vagy az átvett intézmények működtetésére, a saját szervezet működtetésének kiépítésére, és az átvenni kívánt uniós pályázatok önrészére”.

A dokumentum szerint a KIK nem venné át a „köznevelési intézmények fenntartói feladatainak ellátásában részt vevő ún. funkcionális feladatokat ellátó alkalmazottakat”, mint a például az iskolai rendszergazdák, pénzügyesek, műszaki munkatársak, és más „kisegítő feladatokat, valamint a személyi, tárgyi, műszaki, pénzügyi feltételek biztosítását szolgáló műveleteket ellátó” dolgozókat, akik „nem felelnek meg a munkakörükre előírt képesítési követelményeknek”. Az önkormányzati iskolák számos ilyen munkakörben megbízási szerződéssel foglalkoztatott munkatársaikat elbocsáthatják. Az előterjesztés szerint legalább 2013 őszéig türelmi időt kellene adni a számukra, de fideszes források szerint „most úgy áll, hogy nincs türelmi idő”, ugyanakkor erre várhatóan módosító indítvány érkezik majd, hiszen az érintettek kirúgása azonnali működési zavarokat okozna.

Az biztos, hogy az Emmi szerint már csak előre lehet haladni a reformokban, ugyanis – amint az szintén a már többször idézett hatásvizsgálati lapon olvasható: „Amennyiben a végrehajtás nem valósul meg, 2013 januárjától kezdve a köznevelési rendszerrel érintett mintegy kétszázezer munkavállaló, így pedagógusok, nevelő oktató munkát segítő alkalmazottak, az érintett technikai alkalmazottak, továbbá a mintegy egymillió tanuló munkája, mindennapi tevékenysége kerül veszélybe.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik