Belföld

Orbán új rendszert alkot a világnemzetnek

A miniszterelnök szerint Magyarrszágnak saját problémái miatt nincs is szüksége az IMF-re.

Orbán Viktor késett. Mintegy 10 perces csúszással kezdődött meg a Parlament őszi ülésszaka. Napirend előtt a kormányfő azt mondta, hogy ősszel olyan választási rendszert alkotnak, amely számot vet azzal, hogy a magyar világnemzet lett. Lesz új választási eljárási törvény, polgári törvénykönyv (Ptk.) és földtörvény, befejezik a rendőrség átszervezését, folytatják az új magyar államrendszer kiépítését.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök úgy fogalmazott: az ülésszak végére közel leszünk ahhoz, hogy olyan államunk legyen, amely teljesen megfelel a magyar életigényeknek. A miniszterelnök az átláthatatlan banki rendszer miatt pénzügyi ombudsman, “szószóló” kinevezését javasolja. A válságkezelésről azt mondta, hogy rosszul áll Európa, Magyarországnak azonban helyt kell állnia.

„Az eurózóna rossz bőrben van, a válság nem enyhül. Értékes hónapok mennek el anélkül, hogy az unió vezetői rászánnák magukat az intézkedésre” – hangsúlyozta. „Az IMF-fel nem kell megállapodni saját problémáink miatt. Magyarországnak az EU problémái miatt van szüksége megállapodásra: azért kell, hogy az ország megvédje magát az Európát nyomasztó betegségtől. Az unió inkább a probléma forrása, visszahúz bennünket az eurózóna válsága” – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint az ország ma erősebb, mint 2008-ban. Nagyobb a mozgástere, ezért nem szorul rá arra, hogy a négy évvel ezelőttihez hasonló, “rossz megállapodást” kössön a Nemzetközi Valutalappal. A magyar államkötvényeket “túljegyzik”, a pénzpiac működik, ezért Magyarországnak nem kell elfogadnia egy a 2008-ashoz hasonló megállapodást.
“Magyarországnak nincs szüksége egy MSZP-típusú megszorításokhoz vezető” megállapodásra az IMF-fel és az Európai Unióval – tette hozzá. Szerinte az országnak egy jó egyezségre van szüksége a nemzetközi szervezetekkel.

A kormányfő arra számít, hogy Magyarországnak fel kell készülnie az élelmiszer-árrobbanásra. Ősszel ezért a gazdasági és vidékfejlesztési tárca külön munkacsoportja készíti fel a nemzetgazdaságot a jövő év tavaszán várható nehéz világhelyzetre. Orbán Viktor úgy vélte: a világ mezőgazdaságában kialakult helyzet súlyos és fenyegető. Nyomában társadalmi nyugtalanság, feszültség, sőt konfliktusok alakulhatnak ki a világ különböző pontjain.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik