Belföld

Egyre drágább mulatság az iskolakezdés

A családi költségvetés egy jelentős hányadát emészti fel a gyerekek iskolakezdése, ezért érdemes volt már nyár elején elkezdeni spórolni a rendkívüli kiadásra.

Természetesen vannak itt is különbségek, hiszen a szülő vehet felszerelést olcsóbb termékekből, aminek lehet, meg lesz a hátulütője, s a következő évben újra meg kell venni, illetve vásárolhatt méregdrága eszközöket, ami viszont komoly összeget emészt fel. Ezért talán érdemes egy köztes utat választani.

MOM Park Bevásárlóközpont Kutató Centrum által végzett online, a tanévkezdéssel kapcsolatos attitűdöket vizsgáló 2011-es villámkutatásából kiderült, hogy a több mint ezer válaszadóból 27%-a 10-15-000 forintot tartana reálisnak, több mint 11%-a ezt az összeget felemelné 20.000 forint fölé, további 8% mondta azt, hogy fizetne az iskolázásra 40.000 forintot, vagy ennél is többet költene. Egynegyede azt válaszolta, hogy a beiskolázás nem jelent gondot, viszont ha több gyerekről van szó, akkor már jelentős költségbe kerül.

Ha például egy középutas megoldást választunk, akkor a következő költségek jönnek ki. Iskolatáska, ami két-három évig bírja, 8-12.000 forint között van, egy tolltartóra 1.500-3.200-t kell költeni. „Biztos vagyok benne, hogy lehet például iskolatáskát vagy tolltartót is kapni olcsóbban is. Mondjuk az igaz, hogy drágábban is. Én azt gondolom, hogy nem mindegy. Annak a kis elsős gyermeknek, akinek cipelni kell a táskát 184 napon keresztül, fontos lehet, mit cipel.” – mondta el Molnárné Papp Orsolya tanítónő Szeged24-nek.

A tanszerekre, – ez alatt lehet érteni a füzeteket, különböző papír-írószer dolgokat és a tanító által összeírt számoló és mérőeszközöket, illetve színes ceruzát, zsírkrétát, festékeket. Ez körülbelül 15.000 forintra jön ki. „A tanszereknél szintén meginognak általában a szülők, hiába kéri a tanító, hogy jó minőségű dolgot vásároljanak. Az az igazság, hogy a szülőnek nyilván igazodnia kell a tárcájához, de a gyereknek meg sajnos nagyon nem mindegy. Az esetek 80%-ban el tudja venni a gyermek alkotókedvét az, ha azt látja, hogy az a piros, amit ő festeni akar az nem olyan piros, mint amilyet elképzelt. Ez pedig a festék minőségén múlik. Vagy amikor a zsírkrétával hiába színez szegény, mert az egy rosszabb minőségű és nem lesz olyan intenzív színű amilyet szeretne, ha az egészet elszínezi akkor sem. Ezek elszomorítók. Persze megértem, hogy nem minden szülő engedheti meg magának az igazán jó minőséget, de van egy középút, amit meg lehet találni.”- mesélte a tanítónő.

Ezek mellé meg kell venni a könyveket, mely 10.000 forintnyi összegre jöhet ki, bár ez iskolától függ. Van aki, az óvodás évek alatt például nem tud venni gyerekének íróasztalt, akkor a tanévkezdésre ezt is a költségek közé kell venni. Esetleg ezen a területen tudna spórolni a szülő, hiszen itt esetleg választhat egy olcsóbb kategóriás íróasztalt a gyerekének.

A tornafelszerelésre is külön kell gondolni, amely 9.000 forintra jön ki, illetve külön a ruházatra is kell gondolnia a szülőnek, melyben benne van például az ünneplő felszerelés, a cipők és a váltócipők. Ott van még az ebédpénz is, amely havonta 5.000 forintba kerülhet, illetve az osztálypénzre, amely megint iskolánként eltérő.

Sajnos, ha ezeket az összegeket összeadjuk, akkor több mint 100.000 forint költségre jön ki, és ez csak egy gyerek. Persze ezek középkategóriás árak, amelyekből azért lehet még faragni. De egy bizonyos: a szülőknek időben kell felkészülniük gyermekük beiskolázására, mert hidegzuhanyként fogja érni őket, ha nem kalkulálnak ekkora kiadással.

Mucsi Ágnes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik