Belföld

Bemutatkozott Raul, a fehér bengáli tigris Győrben

A győri állatkert legújabb lakóját kaptuk lencsevégre csütörtök délelőtt a győri állatkertben. Raul, az impozáns megjelenésű fehér bengáli tigris csirkehúst majszolt a tiszteletünkre. Fotók!

A győri állatkert egyik új büszkesége Angliában látta meg a napvilágot. Raul három évvel ezelőtt került a Nyíregyházi Állatparkba, ahonnan most egy tenyésztési program keretében érkezett Győrbe. A két állatkert ugyanis szorosan együttműködve dolgozik ennek a színváltozatnak a tenyésztésén.

A fehér tigris nem egy külön fajt képvisel, hanem a tigrisek egyik alfajának, a bengáli tigrisnek egy különleges színváltozata, mely a természetben is előfordul, igaz csak ritán – mondta el a győri állatkertben Mészáros Gabriella, zoopedagógus.

A normál színezetű tigrisek bundájának alapszíne a test nagy részén narancssárga és csak a hasi tájékon fehér, csíkozásuk pedig fekete színű.

Ennél a színváltozatnál az egész testet fehér, krémszínű szőrzet borítja, csíkjaik pedig szürkésfeheték vagy csokoládébarnák. Szemük világoskék, orruk rózsaszín. Fontos, hogy a fehér tigrisek nem albínók, születésükkor és kifejlett korukban is nagyobb méretűek, mint a vöröses színű társaik. A fehér szőrzetért egy öröklődő mutáció felelős. Ez azt jelenti, hogy csak akkor születhetnek fehér bundájú kölykök, ha mindkét szülő hordozza és át is örökíti utódaira ezt a gént. Ebből az öröklődésből adódik, hogy két normál színű szülőnek lehet vörös és fehér színű kölyke is, akár egy almon belül.

A csütörtök délelőtti etetésen a Győr24 munkatársai is részt vettek. Az alvó nagymacska figyelmét rögtön felkeltette a területére bedobált csirkehús puffanása a földön. Ugyan kissé szégyellősen, de lakomához látott a tigris, később megszokta a fényképezőgépek kattogását is, sőt még a kamerák előtt sem érezte feszélyezve magát.

„Naponta egyszer kap ennivalót, előfordul olyan is, hogy nem adunk neki minden nap, mert vigyázni kell arra, nehogy meghízzon. Raul egy hím példány és tavasszal várhatóan társat is kap: egy szintén fehér, nőstény nagymacska érkezik Győrbe. Reméljük, hogy a fehér páros később tigriskölykökkel is megörvendezteti az állatkertet. A két fehér egyednek ugyanis biztosan fehér utódai születnek ” – árulta el Mészáros Gabriella.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik