Belföld

Hazajöttek, de mennek is a katonák

Fél év kiküldetés után tértek haza az EUFOR Kontingens 10. váltásának katonái. A honvédeket Sáfár Albert dandártábornok köszöntötte, aki egyúttal a hamarosan Afganisztánba induló honvédeket is elbúcsúztatta.

A Magyar Honvédség katonái, a világ szinte valamennyi részén jelen vannak, a két legjelentősebb hadszíntér ezek közül a balkáni és az afganisztáni. A főként a győri, MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományára épülő, mintegy 150 fős EUFOR Kontingens 10. váltása, 6 hónapos szolgálatteljesítés után érkezett haza Bosznia-Hercegovinából, szerdán őket köszöntötték a laktanyában. Sáfár Albert, dandártábornok ünnepi beszédében kiemelte, hogy a honvédek minden tőlük elvárt feladatot maximálisan teljesítettek, a válságkezelési és békefenntartó tevékenységükkel pedig bebizonyították, hogy lehet számítani a magyar katonákra. A dandártábornok egyúttal megköszönte mindazok munkáját, akik valamiképpen hozzájárultak az akció sikerességéhez, akár itthoni bajtársként, akár a nyugodt családi hátteret biztosítva szeretteiknek.

A kontingens alapvető feladata volt a különböző készenléti gyakorlatok ellátása. Szerencsére éles bevetésre nem került sor, azonban a korábbi kontingensekhez képest lényegesen több olyan feladatot kaptunk, ami kitelepüléssel járt, azaz a táboron kívül kellett végrehajtani. Havonta legalább egy gyalogsági éleslövészetet, két-három napos, századszintű és három-négy napos zászlóaljszintű gyakorlatot is teljesített az egységünk” – mondta Papp Tamás alezredes, a kontingens parancsnoka.

A szerdai ünnepségen kitüntetések is átadtak az arra érdemes katonáknak, majd elbúcsúztatták azokat az egyéni beosztást betöltő törzstiszteket, valamint a NATO ISAF műveletben résztvevő, magyar kontingensek munkáját segítő MH Nemzeti Támogató Elem 5. váltásának tagjait is, akik hamarosan Afganisztánba indulnak szolgálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik