Belföld

Novák minden posztjától lemondatná Szegedi Csanádot

Novák Előd (Novák Előd)
Novák Előd (Novák Előd)

Novák Előd Jobbik-alelnök abban bízik, hogy pártja országos elnöksége hétfői ülésén visszahívja Szegedi Csanádot európai parlamenti (EP) képviselői posztjáról.

Kapcsolódó cikkek

Jakab Péter, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke az MTI-nek szombaton azt mondta, megyei szervezeteik többsége sajnálja, hogy Szegedi Csanád lemondott megyei elnöki tisztségéről, és szeretnék, ha megváltoztatná döntését.

Szegedi Csanád pénteki hatállyal mondott le a Jobbikban betöltött funkcióiról – a szerencsi alapszervezet vezetéséről, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki pozíciójáról, az ezzel járó országos választmányi küldöttségről -, és közölte, hogy a jövőben kizárólag EP-képviselőként folytatja a munkáját.

A politikus közleményében úgy fogalmazott: “megannyi, személyem és rajtam keresztül a Jobbik ellen elkövetett rágalomhadjárat arra késztet, hogy meghozzam életem egyik talán legnehezebb döntését”.

Novák Előd Jobbik-alelnök, aki keddi Facebook-bejegyzésében szólította fel lemondásra Szegedi Csanádot, pénteken késő este a közösségi portálon újabb bejegyzést tett közzé, amelyben egyebek mellett azt írta, hogy Szegedi Csanád “továbbra is a nemzeti ellenzékre hozná a bajt azzal, hogy legfontosabb, legfőképp vitatott tisztségéről, az – egyedül jövedelmező – EP-képviselőségről nem mondana le”.

A Jobbik alelnöke úgy fogalmazott: Szegedi Csanádot “Brüsszelbe való kiköltözése, a magunkfajták hátországának hiánya, a belpolitikától való tartózkodása nem teszi alkalmassá a jövőben EP-képviselőnek, hiszen oda nem például az afrikai bevándorlók érdekképviselete miatt küldtük, hanem hogy a belügyeinkbe avatkozó EU minket érintő döntéseire hatással legyen”.

Ezért Novák Előd azt reméli, hogy a Jobbik országos elnöksége hétfői ülésén visszahívja Szegedi Csanádot EP-mandátumából, “hogy aztán esküje szerint eleget tegyen a képviselőségről való lemondásnak”.

Sajtóinformációk kapcsán azt írta: “nem Csanád zsidóságával van bajom, hanem annak elfogadhatatlan módon való elhallgat(tat)ásával”.

Jakab Péter, a párt Borsod megyei alelnöke az MTI-nek szombaton azt mondta: a Jobbik megyei szervezeteinek többsége sajnálja, hogy Szegedi Csanád lemondott megyei elnöki posztjáról, és azon vannak, hogy meggyőzzék, változtassa meg döntését.

Utalt arra, hogy Szegedi Csanádot alig több mint egy hónappal ezelőtt, június 24-én választották meg elsöprő többséggel a megyei szervezet élére. A megyei elnökválasztás időpontjáról a Jobbik pártigazgatója dönt majd.

Az ügy előzménye, hogy Novák Előd keddi Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már korábban is tudott zsidó származásáról.

Szegedi Csanád még június végén – miután több jobboldali hírportál is erre tett utalásokat – elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A barikad.hu-nak adott interjújában akkor úgy fogalmazott: egészen 2011 decemberéig nem tudott zsidó felmenőiről.

A múlt héten azonban a Kettős Mérce elnevezésű blog egy olyan hangfelvételt publikált, amelyen állítólag Szegedi Csanád egy Ambrus Zoltán nevű férfival a jobbikos politikus felmenőiről beszélget még 2010-ben. A blog szerint a hangfelvételen Szegedi Csanád azt állítja, hogy előnyöket tudna biztosítani Ambrus Zoltánnak európai parlamenti források segítségével, amelyekből “teljesen legálisan” tudna neki juttatásokat biztosítani, feltehetően azért cserébe, hogy Ambrus Zoltán az információit ne hozza nyilvánosságra.

Szegedi Csanád szerdán erre úgy reagált, 2010 őszén kétszer találkozott Ambrus Zoltánnal, és elismerte, hogy a kiszivárgott felvétel az első találkozón készülhetett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ambrusnak a származásával kapcsolatos kijelentéseit nem vette komolyan. Szegedi Csanád hozzátette: az uniós források és a zsidó származásának témája egyáltalán nem biztos, hogy abban a sorrendben és olyan közelségben hangzott el, mint ahogy az a kiszivárgott felvételen hallatszik, ezért a felvételt vágottnak, manipulatívnak tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik