Belföld

Vigyázat, itt a kettős front!

Az időjósok szerint ma még kánikula lesz, de nyomában jön az erős lehülés, mindez megviselhet bennünket.

A meterológiai hőtérképek szerint ma akár 35 fok is lehet Szegeden és Csongrád megyében, de a kánikula nyomában hétvégén már ide is elér a markáns hidegfront, és több mint tíz fokot is zuhanhat a hőmérséklet. A frontvonulást erősödő szél, záporok, zivatarok is kísérhetik.

A mai melegfronti hatás migrént, vérnyomás csökkenést, figyelemzavart okozhat az orvosmeterológusok szerint. Az allergiások járnak a legrosszabbul, mert a hőség miatt Szeged környékén a levegő pollenkoncentrációja ismét emelkedésnek indul, extrém mértékben lehet jelen az allergén gombák, a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenszintje – derül ki több, az időjárással és annak hatásaival foglalkozó szakhonlap előrejelzéséből.

Aztán hétvégén érkezik az úgynevezett “labilis hidegfront”, amely a legrobbanékonyabb jelensége a légkörnek, így hatása az emberi szervezetre is erős: szív- és keringési zavarral, a görcshajlam növekedésével és reumatikus panaszokkal járhat. A kettős fronthatás az idegrendszert is megviseli: ingerlékenyek, nyugtalanok vagy pont fordítva, levertek, tompák lehetünk és az alvászavar is gyakori ilyenkor.

Hogyan védekezhetünk?

Az orvosok szerint mi magyarok a fronthatásokra különösen érzékenyek vagyunk, mert sűrű átvonulásoknak vagyunk kitéve. A fronthatások enyhítése érdekében ezért amennyire lehet, próbáljuk meg kikerülni a stresszt, és együnk egészségesen: C és B vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, könnyen emészhető ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt, és naponta igyunk meg 2-3 liter – nem alkoholos – folyadékot. A nyugtató teák és gyógynövények, például a levendula, a macskagyökér is enyhíthetik a panaszokat. A kalcium és magnézium bevitele pedig segíthet a görcsök és reumás tünetek orvoslásában. Jó hatású lehet még a hideg-meleg váltott zuhany, mellyel formában tarthatjuk keringési és hőszabályozó rendszereinket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik