Belföld

Csak Kósa városa jár jól

kósa-lajos (ingyenes, )
kósa-lajos (ingyenes, )

Kósa Lajos kikaparta városának a gesztenyét - írja a Világgazdaság. A városi kórházak államosításáról szóló törvénybe ugyanis az utolsó pillanatban becsempészett egy módosító javaslatot, ami most 880 millió forintot ér a városának.

A lap szerint a kártalanításról szóló passzus lényege, hogy ha a korábbi tulajdonos önkormányzat az elmúlt öt évben „ellenérték fejében” szerzett részesedést a kórházi gazdasági társaságban, akkor „a szerzéskor ténylegesen kifizetett ellenértéket a magyar állam egyösszegű kártalanításként megfizeti”.

Debrecen így 880 millió forintra számíthat, mivel ennyiért vásárolt tulajdonrészt a megyétől a kórházat működtető gazdasági társaságban. Mint a lap az egészségügyért felelős államtitkárságtól megtudta, Debrecen az Önkormányzati Egészségügyi Holding 22 százalékos részvénypakettjét vásárolta meg két részletben – 2009-ben, illetve 2010-ben. A csomagért kifizetett 880 milliós összegre jogosult most a város egy összegben.

A többi, kórházát korábban gazdasági társasági formában működtető önkormányzat viszont hoppon marad, mert alapítója volt a gazdasági társaságnak, nem pedig “szerezte” részesedését abban – állapítja meg a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik