Belföld

A bírók hóna alá nyúl a kormány

bírák (bírák)
bírák (bírák)

Több száz irodistát vehet fel az igazságszolgáltatás.

Több száz embert vehetnek fel jövőre a bíróságok, miután összesen majdnem egymilliárd forintot szán erre a 2013-as költségvetés tervezete.

Az „alkotmányos feladatok megfelelő ellátása, a bíróságok időszerű, ugyanakkor szakszerű működése a jogállamiság szempontjából alapvető fontosságú. A modern kor követelményeinek megfelelő, európai színvonalú, átlátható igazságszolgáltatás ekként nemcsak a bírák és a bíróságokon dolgozó igazságügyi alkalmazottak, hanem az egész társadalom érdeke” – indokolja a javaslat a költést.

Titkárok és ügyintézők

A törvényszékeken és a Kúrián összesen 380 új álláshelyet teremtene a javaslat. Ebből 180 bírósági titkári állás lenne, s valamilyen ügyintézői munkakörbe vehetnének fel 200 embert. A (jogi végzettségű) titkárok egyébként a bírák mellett dolgoznak, előkészítik számukra a peranyagokat, utánanéznek eseteknek, s idővel jellemzően maguk is bírók lesznek. (A 62 évesnél idősebb bírók nyugdíjazása miatt megürült helyekre jellemzően a titkárok pályáztak.)

„Ez logikus és okos lépés” – véli Sándor Zsuzsa volt bíró, a Hír24 JogÁsz nevű igazságügyi blogjának szerzője. – A titkárok ugyanis ma kevesebben vannak, mint a bírók. A titkár nélkül maradt bírók pedig idejük körülbelül harmadát kénytelenek adminisztrációval tölteni, ahelyett, hogy ítélkeznének. Az egyszerre akár 100 ügyet is vivő bírók így sokszor csak nagy csúszásokkal tudják kiírni a tárgyalásokat.

Felőrlődnek a fővárosi bírák

Különösen rossz helyzetben van az ország ügyeinek harmadát kezelő Fővárosi Törvényszék, amely a bírói létszám harmadával dolgozik. Itt jövőre 2700 fő dolgozhat a tervezet szerint – idén 2590 főre kapott keretet a szervezet, tehát ez egy ötszázalékos létszámbővítés.

A titkárok és ügyintézők körét már idénre is száz fővel bővítette a kormány az eljárások gyorsítása érdekében, s összesen 3 milliárd forintot szántak a Fővárosi és Pest Megyei Bíróságon felhalmozódott ügyhátralék kezelésére.

A bírósági eljárások gyorsítására 2013-ban 560 millió forintot szánnak. Ez a pénz a kiemelt jelentőségű ügyekkel kapcsolatos többletkiadásokra, az elektronikus ügyintézés korszerűsítésére és a bírói teljesítménymérés kialakítására megy majd, ha megszavazzák a parlamentben a költségvetés tervezetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik