Belföld

VOLT 2012: Atomerőmű-szimulátor a fesztiválon

paksi-atomerőmű (paksi atomerőmű, )
paksi-atomerőmű (paksi atomerőmű, )

Az eszközt szerdán az esti órákban a premierkoncertet adó Ákos kezeli.

A szimulátorral a fesztiválozók is kipróbálhatják, hogyan változna az áram ára és mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék a magyar energiatermelés több mint 40 százalékát adó Paksi Atomerőmű teljesítményét – közölte az MVM.

“Magyarországon több módszert is alkalmaznak a szén-dioxid-kibocsátásmentes energia előállítására. Ilyen például a szél- és napenergia, de jelenleg jelentős ipari méretekben csakis az atomerőmű képes Magyarországon ilyen módon előállítani energiát, ráadásul ez a legolcsóbb áram. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, vagyis az áram ára ne emelkedjen és a levegő tisztaságát is megóvjuk, elengedhetetlen a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbítása, illetve a későbbi bővítés” – idézi a közlemény Felkai Györgyöt, az MVM Csoport kommunikációs igazgatóját.

Az MVM-kamionban az érdeklődők megtudhatják, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett működik az erőmű, emellett tájékozódhatnak az olcsó és tiszta atomenergia hosszú távú alkalmazásával kapcsolatos tervekről, de szimulátoron vezérelhetik is az atomerőmű négy blokkját. Ugyanott egy áramfejlesztő kerékpárt is ki lehet próbálni és kiderül az is, hogy mennyit kellene biciklizni ahhoz, hogy megtermeljünk egy félórás tévéműsor végignézéséhez szükséges energiát – olvasható a cég közleményében.

Az összegzés szerint az utazó kiállítás az idén már csaknem 70 településen, valamint az összes budapesti kerületben  járt, és eddig több mint 40 ezer érdeklődő tájékozódott az atomenergia jelenéről és jövőjéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik