Belföld

Szeged kihúzta a bajból Janics Natasát

Szegednek nagyon fontos a londoni olimpián éremesélyes Janics Natasa, ezért visszavette holt befektetését az önkormányzat.

A Szeged belvárosában lévő Bárka nevű vendéglő évtizedekig az egyik legkedveltebb helye volt a városnak, ám 2002-ben be kellett zárni, mert a városképi védettségű épület elöregedett. 2007-ben jött a képbe Janics Natasa, aki bruttó 24 millió 850 ezer forintért megvette a vendéglőt.

A sajtó akkoriban tele volt a hírrel, hogy az olimpikon, házias éttermet csinálna az egykor népszerű helyből, és a sportolás befejezése után itt képzelné el a jövőjét. Az olimpikon menedzsere, Csonka Gábor, aki Natasa pénzügyeit kezeli, a Szeged24-nek azt mondta: akkor jó befektetésnek tűnt a Bárka megvétele, de ahogy más sem, ő sem látta előre a közelgő gazdasági válságot, ami azonban beütött, és kiderült: nem érdemes elkezdeni a beruházást, mert az épület felújítása és beüzemeltetése 60-100 milliót emésztett volna fel, ami  “talán soha nem térült volna meg.”

Másrészt az EDF-DÉMÁSZ Szeged színeiben sportoló Natasa közben férjhez ment, kisbabája született, és ezzel változott a “családi koncepció” is, mely szerint az olimpikon a jövőjét is a sportban képzeli el, nem a vendéglátásban. Emiatt a kettős ok miatt ajánlotta fel Natasa a már terhet jelentő ingatlant az önkormányzatnak – mondta Csonka Gábor.

A menedzser ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy lenne más bedőlt befektetése az élsportolónak, és azt is, hogy bármikor felmerült volna, hogy az olimpikon nem magyar színekben akarna versenyezni.

Szegednek nagyon fontos Janics Natasa és a “kultikus” Bárka is, a város érdeke együtt jelenik meg az olimpikon támogatásában és a vendéglő visszavételében – hagsúlyozta a Szeged24-nek Botka László. Szeged polgármestere arra emlékeztetett: a négy évvel ezelőtti pekingi olimpián sportágukban a három aranyból kettőt szegediek hoztak az országnak: Janics Natasa és Vajda Attila.

Botka László elmondta: a szegedi önkormányzat a maga eszközeivel mindent megtesz azért, hogy ezt a sikert a közelgő londoni olimpián is meg tudjuk ismételni, ezért a kajak-kenu sportegyesületnek, és külön az olimpiára készülő játékosoknak is támogatást adtak.

Botka László szerint az olyan világklasszis sportolónak, mint Janics Natasa nyugodt körülményeket kell biztosítani, ezért is döntöttek úgy, hogy leveszik a vendéglő terhét a válláról. A vagyonrendelet szerint 50 millió forint alatt nem kell közgyűlési döntés, ezért az önkormányzat Pénzügyi Bizottsága ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett, kis eltéréssel, bruttó 25 millió 146 ezer forintért visszavásárolta a Bárkát Janics Natasától azzal az indokkal, hogy ez városrendezési szempontból is indokolt. A lépés ellen egyedül a bizottság jobbikos alelnöke, Keresztúri Farkas Csaba szólalt meg nyilvánosan a megyei napilapban.

Botka László polgármester azt is hozzátette: a világgazdasági válságot, az ingatlanok értékének csökkenését és a bankok finanszírozásának a változását is megértették, és az a tervük, hogy olyan befektetőt találjanak a vendéglőre, aki meg tud bírkozni a feladattal, és azt szeretnék, hogy Janics Natasa teljesen a londoni olimpiára tudjon koncentrálni. Az élsportoló menedzsere egyetértett azzal, hogy így Natasának könnyebb, hogy “nem kell foglalkoznia a holt befektetéssel” és azzal is, hogy a Bárka visszaszállása az önkormányzatra garancia arra, hogy ne romoljon a védett épület.                

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik