Belföld

Egy éjszakára megnyíltak a múzeumok

múzeumok éjszakája (múzeumok éjszakája)
múzeumok éjszakája (múzeumok éjszakája)

Szegeden tíz különböző helyen rendezték meg múzeumok éjszakáját. Becslések szerint este hat óra és éjjel egy óra között tízezer ember látogatott el a helyszínekre.

Szombaton este hat órakor a Móra Ferenc Múzeum előtt ünnepélyesen megnyitották a Munkácsykiállítást, s kezdetét vehette a múzeumok éjszakája. A megnyitón Pataki Ferenc és Kiss Ágnes színészek elevenítették meg Munkácsy Mihály életét. A hangulatos színjáték után L. Simon László kulturális államtitkár osztott meg néhány gondolatot a festőről és a kultúráról: „Munkácsy élete arra példa, hogy van a tehetség előtt út.” Beszéde közben velocipéden bringázók keringtek a színpad körül dudálva és integetve, népszerűsítve a múzeum bicikli kiállítását. Fél hétkor a Móra-múzeum ajtajának kinyitása jelképesen megnyitotta a Munkácsy kiállítást. A múzeum előtti színpadon a néptáncbemutatótól kezdve a történelmi divatbemutatón át a tizenegy órási gyertyagyújtásig sok aprósággal kedveskedtek a kultúrakedvelőknek.

A Kass Galériában Kass EszterKass János lánya – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kreatív foglalkozást tartott. Témája a Kékszakállú herceg vára című grafikai sorozat volt. Ugyan abból a papírból és színekből festményeket vagy papír kollázsokat lehetett készíteni, amelyeket a kiállítás inspirált.

A REÖK Palotában a Helen Doron angol nyelvű iskola kisdiákjai fűzhettek gyöngyöt és hajtogathattak papírforgókat, miközben a szülők tárlatvezetésen vehettek részt.

A Somogyi Könyvtárban szintén ügyességi játékok várták a legkisebbeket, a harmadik emeleten pedig hat különböző kiállítás kapott helyet – köztük a gyorsírási kiállítás –, miközben a Fekete Házban továbbra is a Rodolfo és Kiss Manyi című kiállítás volt látható.

A Füvészkertben este kilenc órától az Ikrek koncert hozta meg a spirituális hangulatot a növények közé, majd elkezdődött a zseblámpás kincskeresés, de nem a hagyományos értelemben. A lassan sötétedő Füvészkertben kis mécsesek világították meg az utat a zseblámpák mellett, s a kincs most nem kézzel fogható tárgy volt, hanem az a tudás, amit az SZTE Természettudományi Kar diákjai osztottak meg a kincskeresőkkel. Okosabbak lehettünk földtörténetből az élő kövületek megérintése után, olyan gyógynövényeket és fűszereket láthattunk, amelyeknek nem csak a latin nevének kiejtése okoz problémát, a fénycsapda pedig megmutatta, hogy mennyi kis rovar, bogár röpköd körülöttünk éjjel. A kalandtúra után hazafelé tartó emberek – miközben szorgosan kenték magukat Fenistil géllel –, a Móra-múzeum mellett elhaladva még éjfélkor is a Munkácsy-kiállításra kíváncsi emberekbe botlottak.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik